Αρνητική πρωτιά για τη Ρουμανία
Το τρίτο υψηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού έχει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.
Ειδικότερα, το 27,5% του ελληνικού πληθυσμού διατρέχει τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ένα ποσοστό το οποίο είναι χαμηλότερο μόνο έναντι της Ρουμανίας (35,8%) και της Βουλγαρίας (33,6%).
Αντίθετα, ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζεται στο 21,9% και στις χώρες της Ευρωζώνης στο 22%.
Συνολικά, στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. υπάρχουν 96,5 εκατ. άνθρωποι, οι οποίοι ζουν στο όριο τις φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Εξ αυτών, τα 75,3 εκατ. διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας, 27,6 εκατ. βιώνουν σημαντικές υλικές και κοινωνικές στερήσεις και 27,1 εκατ. ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας (ημιαπασχόληση, ανεργία κ.α.).
Ταυτόχρονα, 5,9 εκατ. άτομα ή αλλιώς το 1,3% του συνολικού πληθυσμού αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τους κινδύνους φτώχειας, υλικών στερήσεων, κοινωνικής απομόνωσης και χαμηλής έντασης εργασίας.
Το μικρότερο πρόβλημα φτώχειας φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Τσεχία (11,5%), ενώ ακολουθούν η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ιλλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία. Όσον αφορά τη Γερμανία, βρίσκεται ελαφρώς πάνω από τον μ.ο. της Ε.Ε. με 22,5%.