Τιτλοποιήσεις: Ερχεται ο οδηγός της ΕΚΤ – Σε πλήρη εφαρμογή από 1η Απριλίου

57

Ο οδηγός έρχεται σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε τον περασμένο Μάιο της ΕΚΤ να διασφαλίσει ότι οι άμεσα εποπτευόμενες τράπεζες συμμορφώνονται  με τις απαιτήσεις διατήρησης κινδύνου, διαφάνειας και επανατιτλοποίησης για όλες τις τιτλοποιήσεις Αρτεμις Σπηλιώτη

Διαβουλεύσεις για τον οδηγό που αφορά στην κοινοποίηση των συναλλαγών τιτλοποίησης ξεκινά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2022 οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν τι θα περιλαμβάνει αυτός ο κατ’ αρχήν μη δεσμευτικός οδηγός που αφορά στις προσδοκίες κοινοποίησης για τις τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Ο οδηγός έρχεται σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε τον περασμένο Μάιο η ΕΚΤ, για να διασφαλίσει ότι οι άμεσα εποπτευόμενες τράπεζες συμμορφώνονται  με τις απαιτήσεις διατήρησης κινδύνου, διαφάνειας και επανατιτλοποίησης για όλες τις τιτλοποιήσεις.  https://cdn.iframe.ly/api/iframe?url=https%3A%2F%2Fwww.imerisia.gr%2Foikonomia%2Ftrapezes%2F26975_trapezes-servicers-shedio-gefyra-gia-tin-katoikia-epidotoymeni-dosi-os&key=ef043e33766d6c39e569f2993d30e5e2&v=1&app=1

Τι θα περιλαμβάνει ο μη δεσμευτικός οδηγός

Όπως είναι αναμενόμενο οι εξελίξεις αναφορικά με το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο των τιτλοποιήσεων αφορά ιδιαίτερα στις ελληνικές τράπεζες που  «τρέχουν» τιτλοποίησεις μέσω του «Ηρακλή» με στόχο εντός του 2022 να πέσει ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και στις τέσσερις συστημικές τράπεζας.

Ο μη δεσμευτικός οδηγός θα διευκρινίζει ποιες πληροφορίες αναμένεται να παρέχουν στην ΕΚΤ οι άμεσα εποπτευόμενες τράπεζες που ενεργούν ως μεταβιβάζοντες ή χορηγοί συναλλαγών τιτλοποίησης.

Οι απαιτήσεις του κανονισμού για την τιτλοποίηση καλύπτουν όλες τις συναλλαγές τιτλοποίησης, από δημόσιες έως ιδιωτικές, παραδοσιακές, συνθετικές συναλλαγές και συναλλαγές εμπορικών εγγράφων που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία, ανεξάρτητα από το εάν είναι δομημένες έτσι ώστε να επιτυγχάνουν σημαντική μεταφορά κινδύνου. https://cdn.iframe.ly/api/iframe?url=https%3A%2F%2Fwww.imerisia.gr%2Foikonomia%2Ftrapezes%2F27931_attica-bank-piezei-o-hronos-gia-tin-ayxisi-kefalaioy-ton-240-ekat-eyro&key=ef043e33766d6c39e569f2993d30e5e2&v=1&app=1

Από 1η Απριλίου σε πλήρη εφαρμογή 

Η ΕΚΤ αναμένει από τις τράπεζες να ακολουθήσουν τον Οδηγό όσον αφορά σε όλες τις συναλλαγές τιτλοποιήσεων μετά την 1η Απριλίου 2022, ενώ θα επικαιροποιείται όταν κρίνεται αναγκαίο ώστε να αντικατοπτρίζει σχετικές εξελίξεις αναφορικά με τη ρύθμιση και την εποπτεία των τιτλοποιήσεων.

Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα πρόωρο να προβλεφθεί το περιεχόμενο του νέου κανονισμού αλλά και τι θα σημαίνουν οι απαιτήσεις της ΕΚΤ, είναι σαφές ότι κάθε νέα απαίτηση αποτελεί επιπλέον κόστος για τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του σχεδίου «Ηρακλής»  οι τεσσερις συστημικές τράπεζες μείωσαν κατά 32 δις ευρώ το απόθεμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Με την παράταση του σχεδίου που θα «τρέξει» μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 οι τράπεζες στοχεύουν να απομειώσουν επιπλεόν 32 δις ευρώ ΜΕΔ ώστε να πάνε σε μονοψήφιους δείκτες ΝPE συγκλίνοντας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο τέλος του 2022.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/27995_titlopoiiseis-erhetai-o-odigos-tis-ekt-se-pliri-efarmogi-apo-1i-aprilioy

ΠΗΓΗimerisia.gr