Μπαράζ ελέγχων σε χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις λίγο πριν την παραγραφή τους στο τέλος του έτους
Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός για να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων εξωτερικού, συγκεντρωτικών καταστάσεων, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και τελών κυκλοφορίας.
Η ΑΑΔΕ έχει στείλει τις λίστες με τις υποθέσεις στις Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα με εντολή να τρέξουν τις διαδικασίες ελέγχου των υποθέσεων και να στείλουν τα «ραβασάκια» με τους φόρους και τα πρόστιμα στους φορολογουμένους εντός του Δεκεμβρίου. Οι ελεγκτές δίνουν μάχη με το χρόνο για ελέγξουν όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις πριν αυτές περάσουν οριστικά την ιστορία και διαγραφούν οριστικά από τα αρχεία της Εφορίας.
Κάθε ελεγκτής έχει αναλάβει να κλείσει 20 υποθέσεις κατά μέσο όρο μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος της χρονιάς ενώ όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σε τηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση της ΠΟΕ-ΔΟΥ από την επόμενη χρονιά οι λίστες θα αποστέλλονται νωρίτερα στις αρμόδιες υπηρεσίες και η διάρκεια της «φορολογικής εκκρεμότητας» δεν θα υπερβαίνει τα δύο χρόνια για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος με μαζικές παραγραφές .
Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ταχύτητες και υπό τη πίεση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει η πράξη προσδιορισμού του φόρου, όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους αλλά και να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.
Εφορία: Ποιοι βρίσκονται στο «μάτι» των φοροελεγκτικών υπηρεσιών
1.Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει, η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τον φορο-ελεγκτικό μηχανισμό.
2.Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.
3.Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2012, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2018. Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2018 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής.
4.Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2010 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
5.Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2005, για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί ποτέ η οικεία δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές προβλέπεται 15ετής περίοδος παραγραφής, η οποία άρχισε να «τρέχει» αμέσως μετά το τέλος του έτους εντός του οποίου έπρεπε να υποβληθούν οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις, δηλαδή από την 1η-1-2007 και λήγει στις 31-12-2021.