ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Το iefimerida φέρνει στο φως το σκεπτικό του Διοικητικού Πρωτοδικείου το οποίο επιδίκασε αποζημίωση 450.000 ευρώ σε συγγενείς του συγκυβερνήτη που σκοτώθηκε με ελικόπτερο στην Κίναρο.
Τη νύχτα της 11ης Φεβρουαρίου 2016 η συντριβή ελικοπτέρου Augusta Bell στη νήσο Κίναρο , παρέσυρε στο θάνατο τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού βυθίζοντας τις οικογένειές τους σε ισόβιο πένθος. Η Ελληνική δικαιοσύνη , έξι χρόνια μετά, επιδικάζει γενναία αποζημίωση στους γονείς και την αδερφή του συγκυβερνήτη Κωνσταντίνου Πανανά , αναγνωρίζοντας ευθύνες των επιτελών που είχαν τον συντονισμό της άσκησης από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ανοίγοντας τον δρόμο για ανάλογες αποφάσεις στο μέλλον.
Το δικαστήριο επιδίκασε 450.000 ευρώ
Συγκεκριμένα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε στα τρία συγγενικά πρόσωπα του συγκυβερνήτη συνολικό ποσό που φτάνει μαζί με τους τόκους τις 450.000 ευρώ , απορρίπτοντας μάλιστα και τον ισχυρισμό του δημοσίου για ευθύνες του πιλότου του μοιραίου ελικοπτέρου Αναστάσιου Τουλίτση « …Ο ισχυρισμός του Ελληνικού Δημοσίου ότι ο Κυβερνήτης του Ε/Π ΠΝ-28, Α. Τουλίτσης, αμφισβητώντας ευθέως την εξαχθείσα από τη Γέφυρα της Φ/Γ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» βάση νεφών (708 πόδια), ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη διενέργειας της πτήσεως με βάση πληροφορίες που ο ίδιος, ως όφειλε, είχε συγκεντρώσει κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ως Κυβερνήτης του Ε/Π ΠΝ-28, πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος, το δε εναγόμενο (σ.σ. Ελληνικό Δημόσιο) δεν ισχυρίζεται, πολύ περισσότερο δεν προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, ότι διενεργήθηκε από τα ιεραρχικώς προϊστάμενα όργανα του Πολεμικού Ναυτικού, στις διαταγές των οποίων όφειλε να συμμορφωθεί ο Α.Τουλίτσης, στοιχειώδης έλεγχος ως προς τα στοιχεία που διέθετε ο τελευταίος, τα οποία επέτρεπαν τη διενέργεια της πτήσης με ασφάλεια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις και τους κανονισμούς που διέπουν την πτήση των Ε/Π …ως μία εκ των βασικών λειτουργιών της Διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνεται ότι όλα εκτελούνται σε αρμονία σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν και ότι σε κάθε περίπτωση εξυπηρετείται η αποστολή» , αναφέρουν στην απόφασή τους οι δικαστές προσθέτοντας : «Με τα δεδομένα αυτά, το Δικαστήριο κρίνει ότι υφίστανται στην κρινόμενη περίπτωση διαδοχικές παράνομες πράξεις, παραλείψεις και υλικές ενέργειες των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες σωρευτικώς εκτιμώμενες, συνδέονται αιτιακά με το ζημιογόνο αποτέλεσμα…, απορριπτομένων ως αβάσιμων των αντίθετων ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου».
«Να μην γίνει έφεση»
Ο συνήγορος των γονιών του Κωνσταντίνου Πανανά Γιάννης Μαρακάκης , ξεκαθαρίζει μιλώντας στο iefemirida ότι η απόφαση για αποζημίωση αφορά αποκλειστικά τους γονείς και την αδερφή του συγκυβερνήτη και όχι την χήρα του Μαριάννα Ζαφείρη και τους δυο γιούς τους ο ένας εκ των οποίων γεννήθηκε δώδεκα ημέρες μετά το δυστύχημα και δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του. «Η συγκεκριμένη άσκηση αποδείχθηκε αποστολή αυτοκτονίας αφού, όπως ομόφωνα έκριναν οι τεχνικοί αλλά προέκυψε και από τις ΕΔΕ , οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την απονήωση ελικοπτέρου πολλώ δε μάλλον ελικοπτέρου αυτού του τύπου το οποίο είναι παντελώς ακατάλληλο και μη εξοπλισμένο να ανταποκριθεί σε τέτοιες συνθήκες» λέει ο κ. Μαρακάκης . Παράλληλα αναφέρει ότι θα επιδιώξει να υπάρξει πολιτική απόφαση ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να μην ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και ανάλογων αποφάσεων που πιθανόν θα εκδοθούν στο μέλλον . «Οι γονείς του άτυχου συγκυβερνήτη και η αδερφή του είναι ικανοποιημένοι που επιτέλους μετά από έξι σχεδόν χρόνια η Ελληνική Δικαιοσύνη αναγνώρισε πως το Ελληνικό Δημόσιο και οι επιτελικοί του Πολεμικού Ναυτικού , φέρουν αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη .Προσωπικά θα εισηγηθώ στους αρμόδιους υπουργούς , οι οικογένειες ένστολων που πέφτουν εν ώρα καθήκοντος με αυτό τον τρόπο ,να αποζημιώνονται δίχως να αναλώνεται το Ελληνικό δημόσιο σε αντιδικία με τους πολίτες του».
Συμμετείχε οικειοθελώς ο άτυχος συγκυβερνήτης
Ο άτυχος συγκυβερνήτης είχε συμμετάσχει οικειοθελώς στην άσκηση που έκοψε το νήμα της ζωής του καθώς αρνήθηκε να κάνει χρήση άδειας ώστε να περιμένει τον ερχομό του δεύτερου γιου του. Οι γονείς και η αδερφή του επικαλέστηκαν βαριά ψυχική οδύνη και φαρμακευτική αγωγή που χρειάστηκαν μετά τον χαμό του .«Ειδικότερα, οι ενάγοντες, αναφορικά με το ύψος της αιτούμενης χρηματικής ικανοποίησης, υποστηρίζουν ότι ο Κ. Πανανάς είχε αποφοιτήσει το έτος 2004 δεύτερος από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, μιλούσε άριστα Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά, με επίσημη πιστοποίηση από το Ναυτικό και επρόκειτο να καταθέσει πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για την Ισπανική γλώσσα, ενώ είχε πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στο πτητικό αντικείμενο στη Σουηδία και, αντικειμενικά, θεωρείτο ο πιο εξελίξιμος Αξιωματικός της τάξεώς του. Όπως δε ισχυρίζονται οι ενάγοντες, παρότι είχε σοβαρό λόγο να μην μετάσχει στην άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16», καθόσον η σύζυγός του κυοφορούσε το δεύτερο τέκνο τους και βρισκόταν στον ένατο μήνα της κυήσεως, εντούτοις, επιδεικνύοντας επαγγελματική ευσυνειδησία, υπέρμετρο ζήλο και προσήλωση στο καθήκον, ζήτησε να συμμετάσχει στην εν λόγω άσκηση, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις του Διοικητού του… όπως ο τελευταίος αποκάλυψε μετά το τραγικό συμβάν. Ενόψει τούτων, οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι από την απώλεια της ζωής του συγγενούς τους σε ηλικία 33 ετών, που είχε άριστη, προ του επίδικου ατυχήματος, κατάσταση υγείας και με τον οποίο τους συνέδεαν σχέσεις στοργής και αγάπης, υπέστησαν βαρύτατη ψυχική οδύνη, για την αντιμετώπιση της οποίας κατέστη απαραίτητη, μεταξύ άλλων, και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.