Εντός του 2022 και συγκεκριμένα προς την άνοιξη πρόκειται να ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα για τα μεγάλα αυθαίρετα, που δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση.
Γεωργία Καλαντζή
Την άνοιξη θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τα αυθαίρετα με προσαυξημένα όμως πρόστιμα για όσους δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση εντός.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα έχουν μία ακόμα ευκαιρία να τακτοποιήσουν τα σπίτια τους έναντι προσαυξημένων όμως προστίμων.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζει ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος και φαίνεται να είναι από τα επικρατέστερα είναι οι αυθαιρετούχοι να αγοράζουν τον υπόλοιπο συντελεστή από εκείνους που έχουν διατηρητέα μνημεία και επιθυμούν να τα ανακινήσουν.
Η διαδικασία
Πώς όμως γίνεται αυτό; Μέσω της ψηφιακής τράπεζας γης θα υπάρχει δυνατότητα των διατηρητέων μνημείων να δίνουν το υπόλοιπο του συντελεστή και να λαμβάνουν χρήματα για την αποκατάσταση του ακινήτου τους.
Έτσι η ψηφιακή τράπεζα γης θα αγοράζει συντελεστή από τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων ή και τον χαρακτηρισμένων μνημείων και θα τον πούλα σε αυτούς, οι οποίοι έχουν αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις, που κατά το νόμο έχουν υποχρέωση αγοράς συντελεστή μεσοπρόθεσμα.
Αυτοί που θα λαμβάνουν τα χρήματα δίνοντας συντελεστή θα υποχρεούνται στην αποκατάσταση των διατηρητέων τους και εκείνοι που θα αγοράζουν τον συντελεστή θα έχουν υποχρέωση στην τακτοποίηση των παραβάσεων τους.
Στην τράπεζα γης σε γράφουν αυτοί που κατέχουν ήδη τίτλους μεταφοράς συντελεστή και έτσι θα εισπράξουν πρώτοι τις καταβολές σε σχέση με όσους πρέπει να τακτοποιήσουν αφαιρετά.
Η ψηφιακή τράπεζα γης θα μπορεί επίσης να υλοποιεί ανταλλαγές εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίες είναι μπλοκαρισμένες είτε επειδή είναι δασικές, είτε για άλλο λόγο και δεν είναι οικοδομήσιμες, δημόσιες εκτάσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες και μπορούν να οικοδομηθούν.
Παράλληλα θα επιτρέπεται σε δήμους να πωλούν συντελεστή από δεσμευμένα αδόμητα ακίνητα προκειμένου να αποκτούν πόρους για να απαλλοτριώσουν επιπλέον οικόπεδα με σκοπό να κατασκευάσουν κοινόχρηστους χώρους.
Η ψηφιακή τράπεζα γης που έχει ετοιμάσει και θα λειτουργεί το τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας είναι επί της ουσίας πλατφόρμα ηλεκτρονικής απρόσωπης αγοράς και πώλησης δικαιωμάτων δόμησης με χρηματική αξία, με πολίτες και αγοραστές να καταχωρίζουν τα δικαιώματά τους προκειμένου να προχωρήσουν σε αγοροπωλησία.
Εξετάζεται το σενάριο για μεταφορά συντελεστή μέσω της ψηφιακής τράπεζας γης.
Δεν είναι για όλους
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές στην εφημερίδα «Ελεύθερο Τύπο» σκοπός της ρύθμισης που θα πρέπει το επόμενο διάστημα, είναι να υπαχθούν ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν ακίνητα που ανεγέρθηκαν μετά την 28 Ιουλίου 2011, ημερομηνία που αποτελεί κόκκινη γραμμή.
Στο ίδιο μήκος κύματος αποσαφηνίζουν πως η δεύτερη ευκαιρία δεν θα αφορά όλους τους αυθερετούχους. Προκειμένου λοιπόν να μην γίνουνε αιτήσεις στις οποίες δεν προβλέπεται υπαγωγή στην ρύθμιση αναμένεται να γίνεται έλεγχος σε όλες τις δηλώσεις για την κατηγορία 5, ο έλεγχος στην περίπτωση των εν λόγω αιτήσεων δεν θα είναι δειγματοληπτικός στο 5% του συνόλου, όπως ήδη προβλέπει νομοθεσία αλλά οι υπαγωγές της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ελέγχονται αυστηρά μία προς μία, ολοκληρωτικά και προς κάθε κατεύθυνση, και έτσι καμιά υπαγωγή δεν θα εισέρχεται στην πλατφόρμα άνευ ελέγχου και παρατηρήσεων.
Ταυτόχρονα όλα τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 θα δηλωθούν κανονικά στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
Πρόστιμα
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» τα πρόστιμα στην περίπτωση αυτής της κατηγορίας θα είναι προσαυξημένα ενώ τα χρήματα που θα καταβάλλονται από την τακτοποίηση αποκλειστικά των συγκεκριμένων αυθαιρέτων, τα οποία είναι άλλωστε και τα μεγαλύτερα σε επίπεδο εσόδων, θα κατευθύνονται σε ένα ξεχωριστό κωδικό του πράσινου ταμείου με στόχο να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση δεσμευμένων οικοπέδων, για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων.
Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά τα ποσά θα επιστραφούν στις τοπικές κοινωνίες τηρώντας το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Σύμφωνα πάντως με όσα προκύπτουν από τα διαθέσιμα στοιχεία των πολιτών που έχουν ήδη υπαχθεί στην ρύθμιση των αυθαιρέτων, οι περισσότερες παρεμβάσεις αφορούν σε αλλαγές χρήσεις και ημιυπαίθριούς χώρους, κατέχοντάς μάλιστα σημαντικό μερίδιο στην πίτα των κτισμάτων, που έχουν κάνει υπαγωγή στην πλατφόρμα του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς αποτελούν ένα στις τρεις δηλώσεις.