Του Τάσου Δασόπουλου
Παράταση άλλο ένα χρόνο, μέχρι και τις αρχές 2023, παίρνει η εκδίκαση των περίπου 30.000 υποθέσεων του νόμου Κατσέλη από τις αρχές του 2022 που είχε συμφωνηθεί το 2020 με τους θεσμούς, όμως να εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν το θέμα θα κλείσει έως τότε.
Μετά τους 18 μήνες που τα δικαστήρια ήταν κλειστά ή υπολειτουργούσαν λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, οι εκπρόσωποι των θεσμών επανήλθαν σε μια από τις υποχρεώσεις τις οποίες είχαν αναλάβει οι ελληνικές αρχές, από τον Μάρτιο του 2019:
Την εκκαθάριση των περίπου 30.000 αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη (και τον διάδοχο του το νόμο Κατσέλη- Σταθάκη) για “κόκκινα” δάνεια ύψους 6,2 δισ. ευρώ, οι οποίες εκκρεμούν ακόμη, στα δικαστήρια.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα σχέδιο επιτάχυνσης της εκδίκασης των υποθέσεων αυτών, με στόχο όλες οι υποθέσεις αυτές να έχουν κλείσει, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Το σχέδιο βασίζεται στην ενίσχυση των πέντε πρωτοδικείων της χώρας (Πειραιά, Νίκαιας, Κορίνθου, Πάτρας, Λάρισας) όπου συγκεντρώνεται το 80% των υποθέσεων.
Η ενίσχυση αυτή, θα γίνει με δύο τρόπους. Τα συγκεκριμένα πρωτοδικεία, θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό που θα ασχοληθεί μόνο με την εκδίκαση των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη. Επίσης, με μέριμνα του υπουργείου , θα γίνει και μια μερική “διασπορά” των υποθέσεων σε όμορα πρωτοδικεία, ώστε οι υποθέσεις να εκδικαστούν εντός της νέας προθεσμίας.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν ιδιαίτερα στις εκκρεμείς υποθέσεις τ ου νόμου Κατσέλη όχι μόνο επειδή έχουν ως αντικείμενο την εκκαθάριση κόκκινων δανείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ αλλά γιατί αποδεδειγμένα το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο έχει αποτελέσει καταφύγιο των λεγόμενων “στρατηγικών κακοπληρωτών”.
Η σημερινή Κυβέρνηση “κληρονόμησε” 47.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη για κάποιες από τις οποίες είχαν οριστεί τακτικές δικάσιμες ακόμη και μέσα στο 2032
Σε μια προσπάθεια ταχείας εκκαθάρισης των υποθέσεων αυτών η πρώτη κίνηση το καλοκαίρι του 2019 ήταν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης να ζητήσουν από όλους όσους είχαν αίτηση σε εκκρεμότητα να επικαιροποιήσουν τις αιτήσεις τους, ώστε να οριστεί τακτική δικάσιμος το αργότερο μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022 .
Καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών
Το αποτέλεσμα ήταν το 25% όσο είχαν καταθέσει αίτηση (περίπου 12.000) να εμφανιστεί ξαφνικά να μην δικαστεί η υπόθεσή τους, ζητώντας ρύθμιση η αποπληρωμή του δανείου τους καθώς γνώριζαν, ότι αν η υπόθεση τους προχωρούσε σε δίκη θα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα. Τελικά, την αίτησή τους επικαιροποίησαν 32.000 δανειολήπτες.
Μετά την εκδίκαση περίπου 2000 υποθέσεων ως το Μάρτιο του 2020, πλέον προς εκδίκαση απομένουν περίπου 30.000 αιτήσεις. Κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης άκουσαν το σχέδιο των ελληνικών αρχών συμφώνησαν στην νέα προθεσμία, αλλά διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους αν τελικά η επιτευχθεί η εκδίκαση του συνόλου των υ υποθέσεων μέχρι και τις αρχές του μεθεπόμενου χρόνου .
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της εκκαθάρισης των υπολοίπων του νόμου Κατσέλη, θα μείνει ανοιχτό και μετά την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι του 2022.
Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, τόνιζαν ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν πρόκειται να καθυστερήσει τις διαδικασίες. Το θέμα των αιτήσεων του Νόμου Κατσέλη θα μείνει μαζί με άλλα 2-3 να παρακολουθούνται πλέον σε εξαμηνιαία βάση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου