Η Επιτροπή αναφέρεται στον ρόλο του Ταμείου Ανακάμψεως τονίζοντας ότι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο θα συμβάλουν σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση
Θετική αλλά με αστερίσκους ειναι η 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δινει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των κρατικών ομολόγων ύψους 767 εκατομμυριων ευρώ, η οποία προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Σύμφωνα με την Επιτροπή καθυστερήσεις καταγράφονται στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη. Εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν έως το πρώτο εξάμηνο του 2022. Στον αντίποδα ,πρόοδος καταγράφεται στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις ,τα επιδόματα αναπηρίας και την απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων.
Στη γνώμη της για τον κρατικό προϋπολογισμό, η Κομισιόν τονίζει ότι για την Ελλάδα δεδομένου του επιπέδου του δημόσιου χρέους τους και των υψηλών προκλήσεων βιωσιμότητας είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να διασφαλιστούν βιώσιμα δημόσια οικονομικά μεσοπρόθεσμα.
Η Επιτροπή αναφέρεται στον ρόλο του Ταμείου Ανακάμψεως τονίζοντας ότι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο θα συμβάλουν σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Επίσης θετικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα τους θα παίξουν, η πραγματοποίηση δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως οι αναθεωρήσεις δαπανών, ο προϋπολογισμός επιδόσεων, η ολοκλήρωση της λειτουργικής ταξινόμησης και η ανάπτυξη ενός πράσινου προϋπολογισμού.
Ακόμα επισημαίνεται ότι τα περισσότερα από τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα καταργηθούν το 2021 και αυτά που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος του 2022 στοχεύουν στην τόνωση της συνολικής ζήτησης και της απασχόλησης.
Εκκρεμότητες
Οι βασικότερες εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν είναι:
- Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, οι οποίες μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς σε σχέση με τους προβλεπόμενους παίρνουν παράταση για άλλο ένα εξάμηνο. Η επιτροπή δίνει νέο χρονοδιάγραμμα ώστε να περιοριστούν στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Το Δημόσιο καλείται να ενεργοποιήσει και τους μηχανισμούς με τους οποίους όχι μόνο θα πληρώνονται ταχύτερα οι οφειλές, αλλά δεν θα συσσωρεύονται νέες, όπως άλλωστε έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές.
- Μέχρι και τα μέσα του 2022 παίρνει παράταση η εκκαθάριση των παλαιών εκκρεμών συντάξεων
- Άλλο ένα χρόνο παράταση παίρνει η εκδίκαση των περίπου 30.000 αιτήσεων του νόμου Κατσέλη. Ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να παρουσιάσει εντός του Δεκεμβρίου ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιτάχυνση της εκδίκασης των συγκεκριμένων υποθέσεων.
Μακροοικονομικές ανισορροπιες
To υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το επενδυτικό κενό, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά τη σημαντική μείωση που έχει καταγραφεί και η ανεργία αποτελούν τα βασικά προβλήματα για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η ελληνική οικονομία μετά από μια απότομη συρρίκνωση κατά 9% το 2020, φέτος εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7,1% και κατά 5,2% το 2022. Στο τέλος του 2022, το ΑΕΠ θα είναι κατά 2,4% υψηλότερο σε σχέση με το 2019.
Η καλή πορεία του τουρισμού αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2021 και το 2022.