Κωστής Πλάντζος
Γολγοθάς για όσους έλαβαν αναδρομικά – Άνοιξε η πλατφόρμα για το 2019 – Κίνδυνος για πρόστιμα καθυστέρησης που ξεπερνούν και τα αναδρομικά που έλαβαν!
Θύματα άδικης ταλαιπωρίας και προστίμων κινδυνεύουν και πάλι να πέσουν χιλιάδες συνταξιούχοι, για τα αναδρομικά συντάξεων που έλαβαν και πρέπει να τα δηλώσουν στην εφορία. Ενώ το Κράτος φταίει που τους επέβαλε παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές, όταν το Κράτος τα επιστρέφει –και χωρίς τόκο- στους νόμιμους δικαιούχους μετά από χρόνια, υποβάλλει υπερήλικες φορολογούμενους –εάν βρίσκονται ακόμη εν ζωή- στο μαρτύριο των απανωτών φορολογικών δηλώσεων.
Η παγίδα κρύβεται στην υποχρέωση να υποβάλουν ακόμα μία φορολογική δήλωση μέσα σε 50 μέρες πριν εκπνεύσει το τέλος του χρόνου, αλλιώς απειλούνται με επιβολή αυτοτελών προστίμων (100 ευρώ συνήθως) ακόμα και για αστεία ποσά, ή και όταν είναι προφανές ότι δεν ευθύνεται ο φορολογούμενος αλλά το κράτος το ίδιο, για την τυχόν εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης για τα ποσά που έλαβαν.
Προφανώς κάθε πολίτης οφείλει να φορολογείται ισότιμα για τα λεφτά που παίρνει, έστω και καθυστερημένα ή μετά από νομική δικαίωση. Και για αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αναγκάζονται να κάνουν κάθε χρόνο να κάνουν «έξτρα» φορολογικές δηλώσεις για να συμπληρώσουν στα εισοδήματα περασμένων ετών, τα ποσά που έλαβαν αναδρομικά. Αλλιώς, αν πχ φορολογούνταν «οριζόντια» όλοι το ίδιο για όλα τα ποσά και όλα τα λεφτά (πχ με ενιαίο συντελεστή 20%) θα πλήρωναν άδικα φόρο και όσοι κανονικά θα παρέμεναν αφορολόγητοι λαμβάνοντας τα ποσά αυτά, αλλά θα γλίτωναν υψηλό φόρο τα «ρετιρέ» που θα πλήρωναν «κανονικά και με το νόμο» 40% έως 55% φόρο, εάν έπαιρναν στην ώρα τους τα ποσά αυτά.
Ωστόσο φέτος εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι (ή οι κληρονόμοι τους) έκαναν όχι μία «έξτρα» φορολογική δήλωση, αλλά δύο και τρεις. Εκτός από την φετινή δήλωση φόρου εισοδήματος (για τα εισοδήματα του 2020) άνοιξε το Taxisnet για να υποβάλουν δήλωση και όσοι πήραν πέρυσι αναδρομικά για το έτος 2019. Και επιπλέον έκαναν άλλη συμπληρωματική δήλωση και αν πήραν αναδρομικά για το 2015, αλλά και ακόμα μία (4η δήλωση συνολικά φέτος) για αναδρομικά του 2016.
Ήδη το καλοκαίρι επιβλήθηκαν άδικα υπέρογκα πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεως, σε συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει χαμπάρι όχι ότι βγήκε νέα βεβαίωση αποδοχών για το 2015 ή το 2016, αλλά αγνοούσαν και ότι είχαν πάρει τα αναδρομικά αυτά!
Πριν 5 μήνες το newmoney.gr είχε αποκαλύψει περίπτωση επιβολής φόρου 135 ευρώ για αναδρομικά …44 ευρώ! Και σε ηλικιωμένο που για το 2016 ούτε καν ήξερε τι σύνταξη παίρνει, αφού ο ΕΦΚΑ έκανε 3 χρόνια για να εκδώσει ξανά εκκαθαριστικά, αλλά επανυπολόγιζε και ανεβοκατέβαζε από μόνος του τότε τις συντάξεις χωρίς κανείς να ξέρει τι και γιατί μπαίνει (ή βγαίνει κάποις φορές) από τους λογαριασμούς του στα ΑΤΜ.
Ποιοι υποβάλουν (ξανά) δήλωση
Η ΑΑΔΕ άνοιξε πλέον την πλατφόρμα taxisnet και για τα αναδρομικά του 2019. Για όσους έλαβαν αναδρομικά για το έτος 2019 (με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021) πρέπει να προβούν στην υποβολή των εν λόγω φορολογικών δηλώσεων.
Ειδικά οι συνταξιούχοι καλούνται να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να υποβάλουν σχετική δήλωση για κάθε έτος για το οποίο έλαβαν αναδρομικά. Εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ενώ οι δηλώσεις υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2021.
Επί των ποσών θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45%, ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ ανά έτος (2015, 2016, 2017, 2018 ή 2019) στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το ραβασάκι της εφορίας, καθώς η πρόσθετη φορολόγηση θα φτάσει έως 55%.
Αναδρομικά χωρίς πρόστιμο
Η ευθύνη του Κράτους όμως δεν σταματά στην καθυστέρηση ή στην υπερβολική και δυσανάλογη φορολόγηση σε βάρος υπερηλίκων -ή και κληρονόμων που δεν είχαν ιδέα τι γινόταν πριν 5-6 χρόνια με τις συντάξεις των άμεσα δικαιούχων.
Η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών – ΔΕΔ έχει εκδώσει αποφάσεις που δικαίωναν φορολογούμενους, ακυρώνοντας τέτοιου είδους πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης, όταν ο υπόχρεος δεν ήξερε και δεν είχε λάβει ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής, ότι πρέπει να κάνει συμπληρωματική δήλωση για έξτρα ποσά που του κατέβαλε –και ερήμην του ενδεχομένως. Αλλά κάποιες εφορίες αρνούνταν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις, για όσους δεν είχαν κάνει οι ίδιοι προσφυγή!
Σύμφωνα με τη ΔΕΔ, είναι υποχρέωση της φορολογικής αρχής που υπαγορεύεται από ρητές διατάξεις, αλλά και από «την αρχή της χρηστής διοίκησης, η οποία επιτάσσει την άσκηση των διοικητικών αρμοδιοτήτων σύμφωνα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, δηλαδή κατά τρόπο σύμφωνο με τα χρηστά ήθη».
«Κλασικό» παράδειγμα: απόφαση της ΔΕΔ 948/19.03.2019 αφορά συνταξιούχο που τον Οκτώβριο του 2018 πήγε να υποβάλει τροποποιητική δήλωση για αναδρομικά του 2016, αλλά το Taxisnet δεν τον άφηνε να προχωρήσει γιατί το NAT τροποποίησε εκπρόθεσμα τη βεβαίωση αποδοχών χωρίς να τον ενημερώσει. Του βεβαιώθηκε πρόστιμο 100 ευρώ αλλά προσέφυγε στην ΔΕΔ. Η ΔΕΔ έψαξε το θέμα, βρήκε πως το ΝΑΤ άλλαξε το ηλεκτρονικό αρχείο αποδοχών στις 17/5/2017. «Συνεπώς, ο ασφαλιστικός φορέας μετέβαλε το ηλεκτρονικό αρχείο βεβαίωσης αποδοχών της επικουρικής σύνταξης του προσφεύγοντος για το φορολογικό έτος 2016 μετά την υποβολή της εμπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του» και για τον λόγο αυτό η Υπηρεσία διέγραψε το πρόστιμο.
Αντιθέτως με τον προσφύγοντα συνταξιούχο αυτόν όμως, χιλιάδες άλλοι πληρώνουν πρόστιμα, υψηλότερα και από τα αναδρομικά που έλαβαν.