Η παραλλαγή Όμικρον ενισχύει την αβεβαιότητα – Ανιση ανάκαμψη του κλάδου
H πανδημία του κορωνοϊού πιθανότατα θα κοστίσει στον παγκόσμιο τουριστικό τομέα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα το 2021, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας την ανάκαμψη του κλάδου «εύθραυστη» και «αργή».
Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών ( UNWTO ), το ίδιο ποσό χάθηκε το 2020, καθιστώντας τον έναν από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση.
Παρά την πρόσφατη βελτίωση του κλίματος, η έκθεση προειδοποίησε ότι η ζήτηση για ταξίδια θα μπορούσε να επηρεαστεί περαιτέρω από τα «άνισα ποσοστά εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο και τα νέα στελέχη COVID-19 που έχουν φέρει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε ορισμένες χώρες».
Τις τελευταίες ημέρες, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον οδήγησε δεκάδες χώρες να επαναφέρουν τους περιορισμούς στις αφίξεις ή να καθυστερήσουν τη χαλάρωση των μέτρων, οδηγώντας σε μεγάλη αβεβαιότητα τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο ενόψει Χριστουγέννων .
Αβεβαιότητα
Οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού είχαν επίσης επιπτώσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του UNWTO, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται να παραμείνουν 70-75 τοις εκατό κάτω από τα επίπεδα του 2019 το 2021, καταγράφοντας μείωση παρόμοια με αυτή του 2020.
Αν και καταγράφηκε αύξηση 58% στις αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, αυτή παρέμεινε 64 τοις εκατό κάτω από τα επίπεδα του 2019, διαπίστωσε το όργανο του ΟΗΕ.
Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις ήταν κατά 63% χαμηλότερες από το 2019, που είναι το υψηλότερο μηνιαίο αποτέλεσμα από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού . Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2021, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως ήταν 20% χαμηλότερες, σε σύγκριση με το 2020, μια σαφής βελτίωση από την πτώση κατά 54%, τους πρώτους έξι μήνες του έτους.
«Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2021 είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Ζουράμπ Πολολικασβίλι. «Ωστόσο, οι αφίξεις εξακολουθούν να είναι 76% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα και τα αποτελέσματα στις διάφορες παγκόσμιες περιοχές παραμένουν άνισα».
Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κρουσμάτων και της εμφάνισης νέων παραλλαγών, πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την επιφυλακή μας και πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ίση πρόσβαση στους εμβολιασμούς, να συντονίσουμε τις ταξιδιωτικές διαδικασίες, να χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού για να διευκολύνουμε την κινητικότητα, και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον κλάδο».
Ανώμαλη ανάκαμψη
Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Νότια Ευρώπη και η Μεσόγειος, η Καραϊβική, η Βόρεια και Κεντρική Αμερική, οι αφίξεις στην πραγματικότητα αυξήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2020 τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.
Ωστόσο, οι αφίξεις στην Ασία και τον Ειρηνικό μειώθηκαν έως και 95% σε σύγκριση με το 2019, καθώς πολλοί προορισμοί παρέμειναν κλειστοί.
Η Αφρική και η Μέση Ανατολή κατέγραψαν πτώση 74% και 81 τοις εκατό αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το 2019.
Μεταξύ των μεγαλύτερων προορισμών, η Κροατία, το Μεξικό και η Τουρκία παρουσίασαν την ισχυρότερη ανάκαμψη την περίοδο Ιουλίου έως Σεπτεμβρίου.
Ριμπάουντ της Καραϊβικής
Η Καραϊβική είχε τα υψηλότερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε από τις υποπεριοχές που ορίζονται από τον UNWTO, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 55%σε σύγκριση με το 2020.
Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών «ανέκαμψαν» κατά τη θερινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο χάρη στην αυξημένη ταξιδιωτική εμπιστοσύνη, τον γρήγορο εμβολιασμό και τη χαλάρωση των περιορισμών εισόδου σε πολλά έθνη.
Στην Ευρώπη, το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ έχει βοηθήσει στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστίθεται στην έκθεση.