Το νέο ταμείο θα έχει αρχικά 10 άτομα προσωπικό και τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για τον πρώτο χρόνο είναι 36 εκατ. ευρώ
Για πρώτη φορά στο τέλος Φεβρουαρίου, μέσω των ΑΠΔ που θα υποβληθούν, το ΤΕΚΑ, το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης θα εισπράξει εισφορές από τους νεοεσερχόμενους στην αγορά εργασίας που υπολογίζονται σε 100.000 το έτος 2022.
Οι εισφορές θα περνούν σε δύο διαφορετικούς κωδικούς ώστε να είναι διακριτή η διαφορά μεταξύ των εισφορών που κατευθύνονται προς τον ΕΦΚΑ και εκείνων που θα κατευθυνθούν προς το ΤΕΚΑ. Στόχος του επιτελείου του υφυπουργού εργασίας Πάνου Τσακλόγλου αλλά και της διοικούσας επιτροπής του ταμείου είναι το «πέρασμα» στο νέο καθεστώς να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, χωρίς να επιβαρυνθούν οι εμπλεκόμενοι.
Σε αναζήτηση στέγης
Το νέο ταμείο βρίσκεται σε αναζήτηση στέγης και προς το παρόν «εδρεύει» στο υπουργείο Εργασίας. Βάζει μπροστά τις μηχανές την 1/1/2022 με 10 άτομα προσωπικό και προϋπολογιζόμενα έσοδα για τον πρώτο χρόνο 36 εκατ. ευρώ.
Στην 7μελή προσωρινή διοικούσα επιτροπή (Βαρβέρης, Μαυροκώστα, Ξυλάκη, Στρατόπουλος, Κοντογιώργης, Παγώνης) επικεφαλής βάσει του νόμου είναι η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου. Στόχος είναι το πρώτο Δ.Σ. να έχει αναδειχθεί έως και τον Σεπτέμβριο του 2022. Στην ουσία, αυτό καθορίζει τη μέγιστη διάρκεια λειτουργίας της προσωρινής διοικούσας επιτροπής στους 12 μήνες.
Οσον αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος θα είναι και ο άνθρωπος-κλειδί στο ΤΕΚΑ, βάσει νόμου, θα προταθεί από το πρώτο Δ.Σ. στον υπουργό Εργασίας, αφού βέβαια η προσωρινή διοίκηση έχει κάνει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες.
Υποχρεωτικό το νέο σύστημα
Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης. Πρόκειται για τους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς.
Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα. Τα έσοδα από τις εισφορές έχουν προϋπολογιστεί 36 εκατ. ευρώ για το 2022, 165 εκατ. για το 2023, 207 εκατ. για το 2024 και 240 εκατ. ευρώ για το 2025.
Τα ποσά αυτά, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί που εκφράζουν ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος, θα εκλείψουν από το δημόσιο επικουρικό. Πάντως προς το παρόν το ταμείο δεν εμφανίζει ελλείμματα, ούτε θα χρειαστεί έως το τέλος του έτους ενέσεις ρευστότητας.
Από την 1/1/ 2023 μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά στο νέο ταμείο οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα. Θα έχουν, δηλαδή, στη διάθεσή τους σχεδόν δύο χρόνια για να αποφασίσουν ποια επιλογή είναι η πιο συμφέρουσα.
Ατομικοί «κουμπαράδες»
Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος είναι ότι δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί («κουμπαράδες») στους οποίους θα κατευθύνονται οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές για επικουρική ασφάλιση που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο τον εργαζόμενο -εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο- καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.
Το επόμενο διάστημα, οι νέοι εργαζόμενοι θα λάβουν στο email που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ ένα κείμενο που θα τους καλεί να επιλέξουν το επενδυτικό «προφίλ» (συντηρητικό, ισορροπημένο, επιθετικό) με το οποίο επιθυμούν να επενδυθούν τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά» τους.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα (5ετία), αν επιθυμούν θα μπορούν να αλλάζουν το προφίλ. Επιπλέον θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των εισφορών και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης από το κινητό ή τον υπολογιστή τους ανά πάσα στιγμή, όπως συμβαίνει και με το e-banking. Δηλαδή, θα βλέπουν τις εισφορές και τις αποδόσεις που σωρεύονται στον ατομικό κουμπαρά προκειμένου να «χτιστεί» το κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει την επικουρική τους σύνταξη.
Παραδείγματα
Από τις μελέτες και τις προβολές που έχουν γίνει προκύπτει ότι το νέο σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε σχέση με το υφιστάμενο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα παραδείγματα του υπουργείου Εργασίας, ενώ αυτή τη στιγμή το ύψος της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης για μέσο μισθό 1.400 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 235 ευρώ, με το νέο σύστημα η επικουρική σύνταξη μπορεί να φτάσει στα 326 ευρώ με βάση την επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων του ΕΦΚΑ και στα 479 ευρώ με βάση τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που έχουν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα με τις υψηλότερες αποδόσεις.