Τι απαίτησαν από το οικονομικό επιτελείο οι θεσμοί και ποιες αλλαγές έχουν ζητήσει (ατύπως) οι εν δυνάμει επενδυτές/ενδιαφερόμενοι – Πότε αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού
Το «πράσινο φως» από τους θεσμούς αναμένει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να βγάλει την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί και ειδικότερα η Eurostat ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την προσθήκη της λέξης «ιδιωτικός» ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται για δημόσιο φορέα/οργανισμό, αλλά για ιδιωτικό που ελέγχεται (και όχι εποπτεύεται) από το Δημόσιο.
Ποιες αλλαγές συζητούνται
Σε ό,τι αφορά την ουσία της προκήρυξης, κάποιες από τις αλλαγές που φέρεται να έχουν ζητήσει ατύπως οι εν δυνάμει επενδυτές/ενδιαφερόμενοι δεν γίνονται αποδεκτές, ενώ κάποιες άλλες ενδεχομένως και εν μέρει να «περάσουν», αναλόγως της πορείας του ανταγωνιστικού διαλόγου που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022 και στον οποίο θα μετάσχουν οι επενδυτές που θα εκδηλώσουν κατ’ αρχήν ενδιαφέρον σε διάστημα 45 ημερών μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης. https://cdn.iframe.ly/api/iframe?url=https%3A%2F%2Fwww.imerisia.gr%2Foikonomia%2Ftrapezes%2F26975_trapezes-servicers-shedio-gefyra-gia-tin-katoikia-epidotoymeni-dosi-os&key=ef043e33766d6c39e569f2993d30e5e2&v=1&app=1
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ύψος της κρατικής επιδότησης επί του μισθώματος που θα πρέπει να καταβάλει ο ευάλωτος, ώστε να συνεχίσει να στεγάζεται στο ακίνητο-πρώτη κατοικία, και το οποίο κυμαίνεται από 70-210 ευρώ (αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης), θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αυξηθεί. Κι αυτό γιατί η αύξησή του θα συμπαρέσυρε το επίδομα στέγασης/ενοικίου που λαμβάνουν περισσότεροι από 250.000 δικαιούχοι, όταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στον Φορέα θα περνάνε κάθε χρόνο περί τα 3.000-5.000 ακίνητα. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούν να διευρυνθούν τα κριτήρια ευαλωτότητας, ώστε να ανοίξει η περίμετρος εκείνων που θα απολέσουν την πρώτη κατοικία ως περιουσιακό στοιχείο αλλά θα αποφύγουν την έξωση με την κρατική αρωγή/επιδότηση.
Ενα άλλο θέμα που έχει τεθεί είναι αυτό των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακινήτων, όπως για παράδειγμα πρόβλεψη για φοροαπαλλαγές, κάτι το οποίο, ωστόσο, στην παρούσα φάση, δεν φαίνεται να συζητά το οικονομικό επιτελείο και μάλιστα προκαταβολικά. Αν και εφόσον τεθεί στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα φανεί στη συνέχεια.
Πολεοδομικές αυθαιρεσίες
Οσον αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν ζητήματα πολεοδομικών αυθαιρεσιών, η τακτοποίησή τους θα γίνεται στην επαναγορά τους από τους οφειλέτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα πρώτης προτίμησης μετά την πάροδο 12 ετών, ή θα πωλούνται σε τρίτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της τακτοποίησης θα βαρύνει τον Φορέα σε περίπτωση πώλησης σε τρίτο. Ετσι, τα εν λόγω ακίνητα που θα περάσουν στον Φορέα για 12 χρόνια θα έχουν ένα είδος «ασυλίας», ώστε να μην αυξηθεί το κόστος επαναγοράς του ακινήτου από τον οφειλέτη, αν και εφόσον έχει καταφέρει να ανακάμψει οικονομικά μετά από 12 χρόνια. https://cdn.iframe.ly/api/iframe?url=https%3A%2F%2Fwww.imerisia.gr%2Foikonomia%2F26048_akinita-zestainetai-xana-i-agora-stegastikon-daneion-oi-nees-proypotheseis-kai&key=ef043e33766d6c39e569f2993d30e5e2&v=1&app=1
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που αφορούν τον Φορέα δεν μπορούν παρά να έχουν εκτός από οικονομικό και κοινωνικό πρόσημο και να είναι win-win για όλες τις πλευρές. Ο ιδιώτης επενδυτής, το Δημόσιο και πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι ευάλωτοι πολίτες επιδιώκουν να λειτουργήσει επιτυχώς ο Φορέας και οι οφειλέτες να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα στέγασης και άρα να μη γίνουν εξώσεις -η αποτροπή τους άλλωστε είναι η κύρια επιδίωξη δημιουργίας του- που σημαίνει ότι τα μισθώματα θα καθοριστούν σε εύλογα, για τους ευάλωτους, επίπεδα.