Του Λεωνίδα Στεργίου
Τις τελικές λεπτομέρειες με τα διαδικαστικά του Ταμείου Ανάκαμψης περιμένουν οι τράπεζες, μαζί με τις πρώτες εκταμιεύσεις που αναμένονται στις αρχές του 2022. Τα τμήματα στρατηγικού σχεδιασμού έχουν ήδη υπολογίσει τη ζήτηση για νέα δάνεια, λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και αυτά που θα προκύψουν από τη συνολικότερη άνοδο της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (12 δισ. ευρώ δάνεια και 18 δισ. επιχορηγήσεις) κινητοποιούν επενδύσεις ύψους 37 δισ. ευρώ που θα έχουν ανάγκες χρηματοδότησης περίπου 18 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2024. Σε αυτό το ποσό προσθέτουν επιπλέον 5 με 6 δισ. ευρώ χρηματοδοτικές ανάγκες που θα επιφέρει ως πολλαπλασιαστής το Ταμείο Ανάκαμψης. Για παράδειγμα, μπορεί μια επιχείρηση να μην χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου σε πρώτη φάση, αλλά να έχει πελάτες που έχουν ενταχθεί και θα πρέπει να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Το παραπάνω μίγμα θα δημιουργήσει νέες καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες στο σύνολο της οικονομίας (περιλαμβανομένης της κατανάλωσης) συνολικού ύψους 9-10 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η συνολική καθαρή πιστωτική επέκταση στην τριετία 2022-2024 υπολογίζεται μεταξύ 33 και 35 δισ. ευρώ.
Τα 35 δισ. ευρώ αποτελούν την πίτα την οποία θέλουν να μοιραστούν οι ελληνικές τράπεζες, με τις τέσσερις συστημικές να διεκδικούν μερίδια μεταξύ 25% και 30% η κάθε μία. Από το ποσοστό αυτό γίνεται εμφανής η ένταση του ανταγωνισμού, καθώς τα συνολικά μερίδια αγοράς των στόχων τους αθροίζουν πάνω από το 100% της αγοράς.
Σε απόλυτα μεγέθη, η καθαρή πιστωτική επέκταση των 33-35 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 πρόκειται να επιτευχθεί ως εξής:
Η Alpha Bank έχει επικοινωνήσει στους αναλυτές ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι αποσκοπούσε σε νέα καθαρή πιστωτική επέκταση 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2024.
Η Eurobank, όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Κώστας Βασιλείου, στοχεύει σε αύξηση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις κατά 20% στην τριετία, με νέες εκταμιεύσεις δανείων 3,5 δισ. ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις σε αναλυτές κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Α’ εξαμήνου, προσανατολίζεται στην καθαρή εκταμίευση περίπου 5-5,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την περίοδο μέχρι το 2024.
Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου, για την περίοδο 2021-2024 στοχεύει στην εκταμίευση νέων δανείων άνω των 20-23 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 2021 πρόκειται να κλείσει με εκταμιεύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ. Για την περίοδο 2022-2024, τα νέα δάνεια εκτιμώνται σε περίπου 20 δισ.
Οι συνολικές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός της τριετίας, σύμφωνα με τη Eurobank, υπολογίζονται σε 32 δισ. δημιουργώντας χρηματοδοτικές ανάγκες 25 δισ. Οι επενδύσεις ανά κλάδο αναλύονται ως εξής:
– 4 δισ. στον τουρισμό
– 10 δισ. στη ναυτιλία
– 6 δισ. στην ενέργεια
– 5 δισ. σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων
– 3 δισ. σε real estate
-4 δισ. στη βιομηχανία-μεταποίηση.
https://www.capital.gr/oikonomia/3594777/olo-to-sxedio-ton-trapezon-gia-to-tameio-anakampsis