Μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες, όπως προβλέπεται εξάλλου από τη νέα διαδικασία που ορίζει το άρθρο 66Ε του Ν. 2121/1993, εξετάσθηκαν από την Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), δύο αιτήσεις δικαιούχων προστατευόμενων δικαιωμάτων και εκδόθηκαν αντίστοιχες αποφάσεις με τις οποίες αποτράπηκαν μεγάλης κλίμακας προσβολές πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης, που επρόκειτο να μεταδοθούν ζωντανά.
Συγκεκριμένα, χάρη σε δύο νομοθετικές παρεμβάσεις με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που έγιναν μέσα στο τελευταίο έτος (άρθρο 68 του Ν. 4761/2020 και άρθρο 48 Ν.4821/2021) δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό ειδικό θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου η ΕΔΠΠΙ να δύναται να ενεργήσει άμεσα προστατεύοντας δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων όταν επίκειται προσβολή τους.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις με αριθμούς 27 και 28/20.10.2021 της ΕΔΠΠΙ, οι πάροχοι πρόσβασης στο διαδίκτυο διατάχθηκαν να διακόψουν εντός 6 έως 12 ωρών από την κοινοποίηση των αποφάσεων και μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021, την πρόσβαση σε 63 domain names.
Περαιτέρω με τις αποφάσεις επεκτάθηκε η διακοπή πρόσβασης της παράνομης μετάδοσης πέρα αυτά τα συγκεκριμένα 63 domain names και σε κάθε άλλο domain name στο οποίο μπορεί να μεταφερθεί η παράνομη μετάδοση μετά την έκδοση των αποφάσεων. Έτσι, εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και αποτρέπεται το ενδεχόμενο καταστρατήγησης των αποφάσεων.
Το πλήρες κείμενο των αποφάσεων, που δημοσιεύθηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2021, είναι διαθέσιμο στους ακόλουθους συνδέσμους:
https://opi.gr/images/epitropi/apofaseis/edppi_27_2021.pdf
https://opi.gr/images/epitropi/apofaseis/edppi_28_2021.pdf
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Με τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν διευρύνθηκε το νομικό “οπλοστάσιο” της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ), τη λειτουργία της οποίας συνεπικουρεί ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Με το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο ενισχύεται καθοριστικά και με τρόπο πρωτοποριακό η διαρκής προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της διαδικτυακής πειρατείας, το οποίο πέραν της καταστρατήγησης των πνευματικών δικαιωμάτων, προκαλεί άμεση οικονομική ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο .
Ο πρώτος κύριος στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποτελεσματική προστασία των κατόχων προστατευόμενων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων για γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης, ιδίως ζωντανές μεταδόσεις πολιτιστικών ή αθλητικών γεγονότων που πρόκειται να μεταδοθούν ταυτόχρονα με την διενέργειά τους, εφόσον τα ανωτέρω δικαιώματα προσβάλλονται διαδικτυακά μέσω συγκεκριμένων ενιαίων εντοπιστών πόρων (URL), σε περιπτώσεις που απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για την αποτροπή της προσβολή, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΔΠΠΙ φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της “πειρατείας” στο διαδίκτυο παραμένει ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Γι αυτό και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε όσες θεσμικές ή άλλες πρωτοβουλίες απαιτηθούν, προκειμένου να πετύχουμε το ζητούμενο που είναι η βέλτιστη δυνατή προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δικαιούχων σε μία εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων».
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε: «Η θέσπιση και εφαρμογή της νέας διαδικασίας για το live blocking κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με το πιο προηγμένο, ταχύ και ρηξικέλευθο θεσμικό πλαίσιο για την πάταξη της πειρατείας των live αναμεταδόσεων, η οποία προσβάλλει προστατευόμενα δικαιώματα και στερεί έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο. Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν δεδομένο. Απαιτήθηκε εντατική συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και σκληρή δουλειά από την ΕΔΠΠΙ και τον εποπτευόμενο φορέα του ΥΠΠΟΑ, τον ΟΠΙ, ο οποίος με το ανθρώπινο δυναμικό και τη Διοίκησή του συστρατεύθηκαν ολόψυχα στον στόχο της πάταξης της πειρατείας στο διαδίκτυο και ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στις εξαιρετικά ταχείες και απαιτητικές, νομικά και τεχνικά, διαδικασίες που ορίζει το νέο πλαίσιο. Η εξέλιξη αυτή είναι μόνο η αρχή σε μία μεγάλη προσπάθεια για συνολική αντιμετώπιση και πάταξη της πειρατείας στο διαδίκτυο, προσπάθεια η οποία περνάει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης με έργα ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και θα υλοποιήσουμε σε συνεργασία με τον ΟΠΙ».