Μελέτη της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε 15πλάσια αύξηση ενός δυνητικά θανατηφόρου συνδυασμού θερμότητας και υγρασίας
Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα κινδυνεύσουν από ακραία υψηλές θερμοκρασίες εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου.
Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία παρουσιάστηκε στη διάρκεια των εργασιών της COP26 στη Γλασκόβη.
Η μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε 15πλάσια αύξηση ενός δυνητικά θανατηφόρου συνδυασμού θερμότητας και υγρασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Μια άνοδος κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα σήμαινε ότι θα επηρεαστεί σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ο οποίος πλέον θα ζει σε πληγείσες περιοχές.
Το Met Office χρησιμοποίησε έναν δείκτη που συνεκτιμά τη ζέστη και την υγρασία, γνωστόν και ως θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα, για να αξιολογήσει τον κίνδυνο θερμικής καταπόνησης. Μόλις αυτό το μέτρο ξεπεράσει τους 32°C, οι άνθρωποι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, ιδιαίτερα όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.
Η μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου Helix, το οποίο χαρτογραφεί επίσης τους αυξανόμενους κινδύνους υπερχείλισης ποταμών, πυρκαγιών, ξηρασίας και επισιτιστικής ανασφάλειας.
Ενώ οι τροπικές χώρες, όπως η Βραζιλία και η Αιθιοπία, κινδυνεύουν περισσότερο από αυτούς τους κινδύνους, ο Ρίτσαρντ Μπετς, επικεφαλής του Helix, προειδοποίησε ότι οι περισσότερες περιοχές του κόσμου είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο σοβαροί και μεγαλύτερης εξάπλωσης είναι οι κίνδυνοι για τις ζωές των ανθρώπων», σημείωσε ο ίδιος.
Ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν ότι ορισμένοι κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν εάν ληφθούν γρήγορα παγκόσμια μέτρα για τον περιορισμό των αυξήσεων της θερμοκρασίας.
Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι καίριος στόχος των φετινών συνομιλιών για το κλίμα, και καθόλου τυχαία, το να «διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 βαθμού» έγινε σύνθημα.
Χωρίς, όμως, ταχεία δράση, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια τρομακτική προοπτική για το μέλλον, προειδοποιεί ο Άντι Γουίλτσαιρ, του Met Office.
«Η σοβαρή κλιματική αλλαγή θα έχει πολλές επιπτώσεις και ορισμένες περιοχές θα επηρεαστούν από πολλούς παράγοντες», είπε ο ίδιος. «Απαιτείται άμεση μείωση των εκπομπών εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τόνισε».