Κάμερες για όσους περνούν το φανάρι με κόκκινο, πώς λειτουργούν, η πιλοτική δράση της Περιφέρειας Αττικής

158

Η Περιφέρεια Αττικής, μέσα από μία πιλοτική δράση, που έχει θέσει σε εφαρμογή, προσπαθεί με κάμερες να βάλει…φρένο στις παραβιάσεις του ερυθρού σηματοδότη, που συμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό στους δρόμους της αρμοδιότητάς της.

Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα που έχει τεθεί σε εφαρμογή, έχουν εγκατασταθεί δύο κάμερες ανίχνευσης της παραβίασης του κόκκινου φαναριού στη συμβολή των Λεωφόρων Ποσειδώνος και Καλαμακίου.

Ο αρχικός στόχος είναι να συλλεχθούν στοιχεία που θα δώσουν συμπεράσματα για το αν είναι εφικτή η γενίκευση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης των παραβάσεων του ερυθρού σηματοδότη.

Για αρχή ελέγχονται μόνο τα οχήματα που περνούν με κόκκινο το φανάρι, όμως, εάν το μέτρο αποδειχθεί αποτελεσματικό τότε ίσως το μέτρο αυτό μείνει… μόνιμα και για καταγραφή άλλων παραβάσεων, όπως η οδήγηση οχημάτων στη ΛΕΑ, η είσοδος στο Δακτύλιο ή οι διαβάσεις των τρένων, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Πού έχουν τοποθετηθεί

Η πρώτη κάμερα ανιχνεύει παραβάσεις στη Λεωφόρο Ποσειδώνος με κατεύθυνση προς Πειραιά και η δεύτερη κάμερα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος κατεύθυνση προς Γλυφάδα και αριστερά, προς Λεωφόρο Καλαμακίου.

Η λειτουργία τους

Η ανίχνευση των οχημάτων γίνεται σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση τεχνολογία μηχανικής όρασης. Όσον αφορά την ανίχνευση των παραβιάσεων, αυτές γίνονται με τη βοήθεια εικονικών ανιχνευτών. Για κάθε παράβαση, το σύστημα αποθηκεύει έξι (έγχρωμες) φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν την πορεία του οχήματος πριν και μετά το stop line, καθώς και η φάση του σηματοδότη. Επίσης, λαμβάνονται από το σύστημα και δύο (ασπρόμαυρες) φωτογραφίες που δείχνουν την πινακίδα του οχήματος πριν και μετά το stop line ενώ θα υπάρχει και βίντεο της παραβίασης και της φάσης που είναι ο σηματοδότης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, οι παραβάσεις του κόκκινου είναι πάρα πολλές στους δρόμους της πρωτεύουσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκαν 28.001 περιστατικά το διάστημα Αύγουστος – Οκτώβριος 2021.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/367024/kameres-gia-osous-pernoyn-to-fanari-me-kokkino-pos-leitourgoyn-i-pilotiki-drasi-tis-perifereias-attikis

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr