Νέο «όχι» Κομισιόν στη χρηματοδότηση τειχών στα ευρωπαϊκά σύνορα

86

Η Επιτροπή επιμένει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν πρέπει να χρηματοδοτεί την ανέγερση φράχτη, τείχους και συρματοπλέγματος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναφέρει η Gazeta Wyborcza, συνεργάτης της EURACTIV Πολωνίας.

Η απάντηση αυτή έρχεται αφότου ορισμένα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα κράτη της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν κονδύλια της ΕΕ για να κατασκευάσουν φράχτη στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία, καθώς αυτό δεν απαγορεύεται από το δίκαιο της ΕΕ.

Η Επιτροπή τονίζει ότι τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες μορφές διαχείρισης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης ή ακόμη και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2022, ο οποίος εγκρίθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, προβλέπει 25 εκατομμύρια ευρώ για την «προστασία των συνόρων της ΕΕ με τη Λευκορωσία». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα αυτά.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι «μια μακροχρόνια άποψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα παράσχει χρήματα για συρματοπλέγματα και τείχη».

Δίνουν αλκοόλ στους μετανάστες;

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες παράνομης διέλευσης των συνόρων Πολωνίας-Λευκορωσίας συνεχίζονται. Υπάρχουν επίσης περιστατικά επιθετικότητας κατά Πολωνών αξιωματούχων.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας δήλωσε χθες στο twitter ότι αιτία της επίθεσης των μεταναστών εναντίον Πολωνών στρατιωτών και αξιωματικών στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας μπορεί να είναι το αλκοόλ που οι υπηρεσίες της Λευκορωσίας δίνουν στους μετανάστες.

Από τις αρχές του έτους, η πολωνική συνοριοφυλακή έχει καταγράψει περίπου 40.000 απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων Πολωνίας-Λευκορωσίας.

ΠΗΓΗeuractiv.gr