Ποιοι εργοδότες κινδυνεύουν να επιστρέψουν το 100% των επιστρεπτέων προκαταβολών που έλαβαν και μάλιστα εφάπαξ
Κακούρης Παναγιώτης
Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις του αρχείου του Taxisnet με τη λίστα των ληπτών επιστρεπτέων προκαταβολών, με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ προχωρεί η ΑΑΔΕ, πριν αναρτήσει των τελικό λογαριασμό των επιστρεφόμενων ποσών.
Πρόκειται για 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές, μέσω των 7 κύκλων, οι οποίοι ωστόσο είχαν και συγκεκριμένους όρους, που όφειλαν να πληρούν και να τηρούν οι λήπτες.
Μεταξύ των όρων ήταν και η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και φυσικά, οι επιχειρηματίες που δεν τήρησαν τον όρο και προέβησαν σε μειώσεις του προσωπικού, θα τίθενται εκτός και θα επιστρέψουν το 100% των ποσών που έλαβαν και μάλιστα εφάπαξ.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης αυτή την περίοδο γίνονται οι τελευταίοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι επιχειρήσεις τήρησαν τον όρο να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για το χρονικό διάστημα που ορίζονταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Αμέσως μετά, σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του 2021, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστραφούν στη μερίδα κάθε φορολογούμενου.
Κάθε επιχείρηση ή επιτηδευματίας που έλαβε χρήματα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορεί να δει στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, στην επιλογή myAADE/ ο λογαριασμός μου/ προσωποποιημένη πληροφόρηση/ στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης και πληρωμή, το ποσό που πρέπει να επιστρέψει, με μεγάλές εκπτώσεις ανάλογα με την περίπτωση και τον τρόπο της επιστροφής που θα επιλέξει.
Ειδικότερα, για τους εργοδότες που έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπήρχε υποχρέωση διατήρησης των θέσεων απασχόλησης, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τρεις έως πέντε μήνες από την ημέρα εκταμίευσης των ποσών, ανάλογα με τον κύκλο.
Παράδειγμα, όσοι εντάχθηκαν στον 7ο και τελευταίο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής (περίπου 290.000 επιχειρήσεις) όφειλαν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Αυγούστου 2021.
Τώρα, έχουν λήξει οι προθεσμίες διατήρησης της απασχόλησης, αλλά τσεκάρονται τα αρχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τήρησαν την δέσμευση, κατά το χρονικό διάστημα που υποχρεούνταν.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί, μέσω διασταυρώσεων με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ότι δεν τηρήθηκε η συγκεκριμένη υποχρέωση, ανεξάρτητα για ποια περίπτωση επιστρεπτέας προκαταβολής πρόκειται, τότε θα ζητηθεί να επιστραφεί το σύνολο του ποσού που εισπράχθηκε, με τόκους.
Μάλιστα η επιστροφή του 100% των ποσών, δεν θα γίνει σε διάστημα 60 μηνιαίων δόσεων, αλλά θα καταστεί άμεσα απαιτητό και θα βεβαιωθεί στον «λογαριασμό» του υπόχρεου στο Taxisnet.
Την ίδια ποινή αντιμετωπίζουν και όσοι διαπιστωθεί ότι «μαγείρεψαν» τα στοιχεία των τζίρων, προκειμένου να ενταχθούν στους δικαιούχους.