Το ΔΝΤ συμμερίζεται σε γενικές γραμμές την άποψη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αποκλιμακωθεί το 2022
Στην πρόσφατη έκθεσή του για την οικονομία της Ευρωζώνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στήριξε τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι πρέπει να συνεχισθεί, αν και μειούμενη, η νομισματική στήριξη της οικονομίας.
Το ΔΝΤ αναφέρθηκε, βέβαια, στον πληθωριστικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει και η Ευρωζώνη, αλλά τόνισε ότι αυτός είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Επομένως, η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ακολουθήσει τη στρατηγική της Fed, η οποία, όπως έχει διαμηνύσει, θα ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη την επιτάχυνση του tapering, ώστε να σταματήσει τις αγορές ομολόγων πιθανόν τον ερχόμενο Μάρτιο και να προχωρήσει στη συνέχεια σε αυξήσεις των επιτοκίων της.
Ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός
Το ΔΝΤ συμμερίζεται σε γενικές γραμμές την άποψη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αποκλιμακωθεί το 2022. «Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προβλέπεται να παραμείνει χαμηλός, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών», αναφέρει χαρακτηριστικά, κάτι που εν πολλοίς αποδίδει στις χαμηλές έως τώρα μισθολογικές αυξήσεις.
«Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο έδειξαν μία περαιτέρω αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή και του δομικού δείκτη τιμών (core inflation), ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του περίπου 5% και 2,5%, αντίστοιχα, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό αποτελέσματα βάσης από τις χαμηλές περυσινές τιμές ενέργειας και προσωρινούς παράγοντες, όπως οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αντιστροφή των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στη Γερμανία».
Αυτό, προσθέτει, «προϋποθέτει περιορισμένες δευτερογενείς επιπτώσεις από τα σημερινά υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού, δεδομένου ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι χαλαρή. Πράγματι, οι μισθοί που καθορίστηκαν με συλλογικές διαπραγματεύσεις στο τρίτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση».
Το Ταμείο, ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ανοδικοί και «οι προσωρινοί παράγοντες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο» και καταλήγει ότι οι επικείμενες μισθολογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.https://cdn.iframe.ly/api/iframe?url=https%3A%2F%2Fwww.imerisia.gr%2Foikonomia%2F29612_gkopinat-dnt-o-plithorismos-den-afinei-perithorio-gia-poly-hamila-epitokia&key=ef043e33766d6c39e569f2993d30e5e2&v=1&app=1
Οι διαφορές στον πληθωρισμό ΗΠΑ και Ευρωζώνης
Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι ο πληθωριστικός κίνδυνος στις ΗΠΑ είναι εντονότερος απ’ ότι στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
- Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή είναι υψηλότερος– διαμορφώθηκε στο 6,8% τον Νοέμβριο έναντι 4,9% στην Ευρωζώνη.
- Ο δομικός πληθωρισμός έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο στις ΗΠΑ από ότι στην Ευρωζώνη. Το Ταμείο θεωρεί πιο ορθή τη σύγκριση του σημερινού επιπέδου των τιμών με το προ κορονοϊού επίπεδο και τον υπολογισμό ενός μέσου ετήσιου δείκτη αύξησης την τελευταία διετία. Από τη σύγκριση αυτή προκύπτει ότι, μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, ο δομικός πληθωρισμός έχει αυξηθεί πιο απότομα στις ΗΠΑ, τις οποίες ακολουθούν η Βρετανία και ο Καναδάς, ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση είναι σημαντικά μικρότερη (βλέπε διάγραμμα).
- Ο διάμεσος πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι υψηλότερος σε σχέση με τις άλλες χώρες της G7.