Βρετανοί και ανατολικές χώρες πιέζουν για σκληρή γραμμή, αλλά Γαλλία και Γερμανία είναι επιφυλακτικές.
Την παραμονή της τηλεδιάσκεψης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τζο Μπάιντεν είχε έναν γύρο εντατικών τηλεφωνικών διαβουλεύσεων με τους ισχυρότερους Ευρωπαίους ηγέτες – την Aγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μπόρις Τζόνσον και τον Μάριο Ντράγκι. Στόχος του δεν ήταν άλλος από την οικοδόμηση ενιαίου μετώπου Αμερικής – Ευρώπης έναντι της Ρωσίας, κάτι που θα του έδινε έναν ισχυρό μοχλό πίεσης έναντι του Ρώσου ηγέτη, ο οποίος έχει αποδειχθεί –στις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία– εξαιρετικά ικανός να εκμεταλλεύεται τις ρωγμές στην ευρωατλαντική συνοχή.
Aλλωστε, οι σοβαρότερες επιπτώσεις με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί τον Ρώσο ομόλογό του (αποκλεισμός από το SWIFT, «πάγωμα» του Nord Stream 2, ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ κ.ά.) δεν είναι δυνατόν να προωθηθούν χωρίς τη σύμπραξη των Ευρωπαίων.
Η βούληση των πέντε
Μετά τις διαβουλεύσεις της Δευτέρας, το Ελιζέ εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση, όπου τονίζεται η κοινή βούληση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών «να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας» και εκφράζεται η ανησυχία των ηγετών τους για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων προς τα σύνορα με τη γειτονική της χώρα. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις τους για το κατά πόσο η Ρωσία όντως προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία φαίνεται να αποκλίνουν.ADVERTISING
«Είναι ανάγκη να συντονιστούμε για να έχουμε καθαρή εικόνα της κατάστασης. Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από τις υπερβολικές αντιδράσεις», έλεγε χαρακτηριστικά γαλλική διπλωματική πηγή στην εφημερίδα Le Monde. Την ίδια ώρα, το Ελιζέ διεμήνυε ότι το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
Διχογνωμία
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, λίγες ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν – Πούτιν, ορισμένοι προσπάθησαν να ανεβάσουν τους τόνους. Διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρησιμοποιήσει όλα τα οικονομικά και διπλωματικά εργαλεία που διαθέτει για να αποτρέψει ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας», ενώ η υφυπουργός Εξωτερικών, Βίκι Φορντ, έλεγε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το Λονδίνο θα στείλει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, κάλεσε τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους να κάνουν ξεκάθαρο στη Ρωσία ότι θα την αποκλείσουν από το SWIFT, θα ακυρώσουν τον Nord Stream 2 και θα ενισχύσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στις βαλτικές χώρες, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πιο συγκρατημένος ο Γερμανός καγκελάριος εν αναμονή, Ολαφ Σολτς, δήλωσε μεν ότι ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ήταν «απαράδεκτη», επέμεινε όμως στην ανάγκη διπλωματικής λύσης, στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μινσκ, υπό την προεδρία Γερμανίας και Γαλλίας.
https://www.kathimerini.gr/world/561620287/dyskolo-ena-eniaio-metopo-ipa-kai-e-e-enanti-tis-rosias/