Οι ευρωπαίοι νομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την επικαιροποίηση των κανόνων σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους έκθεσης σε ουσίες που προκαλούν καρκίνο.
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης (16 Δεκεμβρίου), οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την επικαιροποίηση της οδηγίας για τις καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες. Ο εν λόγω νόμος της ΕΕ προστατεύει τους εργαζόμενους από τον κίνδυνο έκθεσης στις παραπάνω ουσίες.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υψηλότερης προστασίας περίπου ενός εκατομμυρίου εργαζομένων από επικίνδυνες χημικές ουσίες», έγραψε αμέσως μετά τη συμφωνία στο Twitter ο Nicolas Schmit , επίτροπος για τα κοινωνικά δικαιώματα.
Η Επιτροπή είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο του 2020 να περιοριστεί περαιτέρω η έκθεση των εργαζομένων σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί επίσης μέρος της δέσμευσης της Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου».
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στη EURACTIV ότι χάρη στη σημερινή συμφωνία για την επικαιροποίηση της οδηγίας αυτής, οι εργαζόμενοι «θα επωφεληθούν από μεγαλύτερες εγγυήσεις λόγω του καθορισμού των ορίων επαγγελματικής έκθεσης για το ακρυλονιτρίλιο και τις ενώσεις νικελίου και της μείωσης των ορίων για το βενζόλιο».
Ο Janez Cigler Kralj, υπουργός κοινωνικών υποθέσεων της Σλοβενίας, χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως ένα ακόμη βήμα «για την ασφάλεια των εργαζομένων από ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο ή άλλες ασθένειες».
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) Claes–Mikael Ståhl δήλωσε ότι πρόκειται για «μια σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους».
Πρόσθεσε ότι αυτή η επικαιροποίηση έρχεται «σε μια εποχή που 100.000 άνθρωποι εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη από καρκίνο που σχετίζεται με την εργασία και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν από προβλήματα γονιμότητας ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες».
Τα μεταλλαξιογόνα και τα επικίνδυνα παρασκευάσματα (HMP) περιλαμβάνονται στον κανονισμό
Η Cindy Franssen, η «σκιώδης» εισηγήτρια του κοινοβουλίου και Βελγίδα ευρωβουλευτής της κεντροδεξιάς ομάδας (ΕΛΚ), δήλωσε ικανοποιημένη από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.
«Ως Κοινοβούλιο, καταφέραμε να πείσουμε το Συμβούλιο να αποδεχθεί τη συμπερίληψη των μεταλλαξιογόνων και των επικίνδυνων παρασκευασμάτων (HMPs) στην οδηγία, κάτι που ζητούσαμε εδώ και χρόνια», δήλωσε η ίδια.
Τα μεταλλαξιογόνα μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς αποτελούν σοβαρή απειλή για τη γονιμότητα και τα αγέννητα παιδιά. Υπάρχουν σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα, καθώς χρησιμοποιούνται σε πλαστικοποιητές και υλικά όπως το γυαλί.
Για 11 από αυτές τις ουσίες θα εισαχθεί δεσμευτική επαγγελματική οριακή τιμή στο παράρτημα της οδηγίας. Κατά συνέπεια, η οδηγία θα μετονομαστεί σε οδηγία για τις καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες (CMRD).
Εν τω μεταξύ, τα επικίνδυνα παρασκευάσματα (HMP) μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως ορισμένους τύπους καρκίνου και αναπαραγωγικές διαταραχές καθώς χορηγούνται από το υγειονομικό προσωπικό.
Με τη νέα αυτή συμφωνία, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θέλουν οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με καρκινογόνα ή μεταλλαξιογόνα σκευάσματα να λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση για τον ασφαλή χειρισμό τους.
Η Lucia Ďuriš Nicholsonová, ευρωβουλευτής της Σλοβακίας από την ομάδα Renew και πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι «χάρη στην αναθεωρημένη νομοθεσία, χιλιάδες περιπτώσεις αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και θανάτων θα αποτρέπονται κάθε χρόνο».
Ο Franssen εξέφρασε αυτή τη φιλοδοξία σε αριθμούς. «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε απόψε αποτελεί ορόσημο για την προστασία περισσότερων από 12,7 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 7,3 εκατομμυρίων νοσηλευτών», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τους εργαζόμενους να εκτίθενται σε περιττούς κινδύνους για την υγεία τους μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους στον 21ο αιώνα.
Επιπλέον, η Επιτροπή θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την κατάρτιση, την επιτήρηση και την παρακολούθηση των εν λόγω φαρμάκων.
Πρόκειται για την τέταρτη αναθεώρηση της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες. Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.
Οι τρεις προηγούμενες νομοθετικές τροποποιήσεις της οδηγίας εισήγαγαν νέες ή αναθεωρημένες οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης για συνολικά 26 καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες ουσίες στις οποίες μπορούν δυνητικά να εκτεθούν οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη.