Σε συμφωνία κατέληξαν τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προς το πώς θα περιορίσουν τις πρακτικές, οι οποίες πλήττουν τον ανταγωνισμό στην ψηφιακή οικονομία και συνήθως ακολουθούνται από τους μεγάλους ομίλους υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι οι Google, Facebook, Amazon, Apple.
Η συμφωνία αφορά εταιρείες των οποίων η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 80 δισ. ευρώ και προσφέρουν τουλάχιστον μία υπηρεσία στο Διαδίκτυο, όπως, επί παραδείγματι την ηλεκτρονική αναζήτηση. Οι νέοι αυτοί κανόνες που θα καταρτισθούν, πάντως, έχουν να κάνουν με περισσότερες εταιρείες τελικά από όσο αρχικά φαινόταν στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης νομοθετικής πράξης ψηφιακών αγορών της Ε,Ε.
Η Ε.Ε. επιδιώκει να θέσει σε εφαρμογή τη νομοθετική πράξη από του χρόνου.
Η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική ομάδα, ζήτησε την υιοθέτηση ευρύτερου φάσματος νόμων για να διασφαλιστεί ότι πιο πολλές εταιρείες θα υπόκεινται σε αυτούς. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με μέλη –μεταξύ άλλων– τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο, έχει δώσει έμφαση μόνο στους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Το Ευρωκοινοβούλιο συζήτησε και το εάν θα πρέπει να απαγορευθεί η στοχευμένη διαφήμιση, πηγή μεγάλων εσόδων για τις Google και Facebook, και κατέληξε να αποδεχθεί τους αυστηρούς περιορισμούς, όπως η προστασία των παιδιών και οι προδιαγραφές μεγαλύτερης διαφάνειας.