Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά πέντε χωρών-μελών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, λόγω της εσφαλμένης εφαρμογής σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου.
Ειδικότερα, η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας λόγω της εσφαλμένης εφαρμογής της απόφασης-πλαισίου 2009/315/ΔΕΥ για την ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου και της απόφασης 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου Πληροφοριακό Σύστημα Αρχείων (ECRIS). Αυτό το σύστημα, που θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2012, επιτρέπει την ηλεκτρονική ανταλλαγή ποινικών μητρώων μεταξύ αρχών σε ολόκληρη την ΕΕ. Διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες ανταλλάσσονται μεταξύ των χωρών της ΕΕ με ομοιόμορφο, γρήγορο και συμβατό τρόπο. Παρέχει επίσης στους δικαστές, τους εισαγγελείς και άλλες αρμόδιες αρχές εύκολη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με το ποινικό ιστορικό των ενδιαφερομένων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΕΕ στις οποίες έχει καταδικαστεί προηγουμένως το άτομο αυτό. Έτσι, εμποδίζει τους παραβάτες να ξεφύγουν από το ποινικό παρελθόν τους όταν μετακινούνται από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ σε άλλο.
Η Επιτροπή εντόπισε προβλήματα στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Πορτογαλία σχετικά με την ηλεκτρονική διασύνδεση και την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου μέσω του ECRIS, καθώς και κοινοποίηση όλων των νέων καταδικαστικών αποφάσεων και ενημερώσεων στο κράτος-μέλος της εθνικότητας του δράστη. Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι οι απαντήσεις σε αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις: μερικές φορές δεν δόθηκαν εντός προθεσμίας, άλλες φορές δεν δόθηκαν καθόλου απαντήσεις.
Η Ελλάδα και τα άλλα τέσσερα κράτη-μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να διευκρινίσουν τα μέτρα που έχουν λάβει για να διασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή αυτών των μέσων στην πράξη.