Στο ΣτΕ εκκρεμεί προσφυγή του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2019, που θα κρίνει την τύχη των 3ετιών για μεγάλο αριθμό εργαζομένων
Κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, λίγο πριν την έναρξη ισχύος του νέου κατώτατου μισθού στις 1/1/2022.
Στο ΣτΕ εκκρεμεί προσφυγή του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2019, που θα κρίνει την τύχη των 3ετιών για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκκρεμεί για πάνω από δύο χρόνια, συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού για όσους είχαν θεμελιωμένη τριετή -τουλάχιστον- προϋπηρεσία το 2012.
Λόγω της εκκρεμότητας αυτής στο ΣτΕ, δεν λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι την αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Συγκεκριμένα, τριετίες λαμβάνουν σήμερα μόνο όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια ασφαλισμένης προϋπηρεσίας στις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Όσοι προσλήφθηκαν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά δεν δικαιούνται προσαύξηση.
Αν η απόφαση, που εκκρεμεί, δημοσιευτεί έως τον Ιανουάριο, και είναι υπέρ του ΣΕΒ, τότε θα διαμορφώσει μια εντελώς νέα εικόνα για τους μισθούς. Οι παλαιοί μισθωτοί που εισπράττουν σήμερα προσαυξήσεις προϋπηρεσίας έως και 195 ευρώ το μήνα θα τις χάσουν και οι νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν να ελπίζουν σε προσαυξήσεις μόνο εάν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Και βέβαια, το αντίθετο θα ισχύσει εάν το ΣΤΕ απορρίψει την προσφυγή του ΣΕΒ.
Η αύξηση του 2%
Από την 1η Ιανουαρίου 2022, ισχύει η αύξηση κατά 2% στον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί – την 1η Ιανουαρίου 2022 – σε 663 ευρώ τον μήνα ευρώ. Το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.
Η νέα αύξηση
Μέσα στο 2022 θα υπάρξει όμως και μια δεύτερη αύξηση πέρα του 2%. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό, την άνοιξη θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία για τον καθορισμό του κατωτάτου μισθού. Ενώ το καλοκαίρι του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει συμφωνηθεί ο νέος κατώτατος μισθός.