Ενώ ξεκίνησαν οι πρώτες ρυθμίσεις και έφτασε σε τριψήφιο νούμερο το πλήθος των αιτήσεων για διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ο αριθμός των οφειλών που διευθετήθηκαν από την 1η Ιουνίου είναι μόλις 45.
Του Λεωνίδα Στεργίου
To κουμπί της συναίνεσης για την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου αποτελεί την αιτία για το 30% των άκαρπων διαδικασιών στη φάση του εξωδικαστικού μηχανισμού του νέου πτωχευτικού νόμου. Επίσης, μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στην οριστικοποίηση της αίτησης προκειμένου να σταλεί στους πιστωτές για ρύθμιση. Μία αιτία αποτελεί η αναμονή σε λογιστήρια και δικηγορικά γραφεία για διάφορες εκκρεμότητες, όπως και για συσσώρευση περισσότερων χρεών προς ρύθμιση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, περισσότερες από 41.000 αιτήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία από την 1η Ιουνίου που ξεκίνησε ο νέος πτωχευτικός. Η περιγραφή από τις 41.000 αιτήσεις, σε αρχικό στάδιο, μέχρι τις μόλις 45 υποθέσεις που έχουν καταλήξει σε ρύθμιση (χωρίς τυπικά να έχει ολοκληρωθεί σε όλες), είναι εντυπωσιακή.
41.000 αρχικές αιτήσεις
Από 41.153 αρχικές αιτήσεις, οι 13.000 έχουν προχωρήσει στην άρση του απορρήτου, αλλά δεν προχωρούν στην επόμενη φάση, δηλαδή την οριστικοποίηση, με διασταύρωση στοιχείων και αποστολή του αιτήματος ρύθμισης στους πιστωτές. Οι υπόλοιπες περίπου 28.000 έχουν περάσει στο στάδιο της συλλογής στοιχείων (ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, τράπεζες, διαχειριστές δανείων, κλπ), αλλά δεν έχουν φτάσει στους πιστωτές για ρύθμιση.
Έτσι, στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του νέου πτωχευτικού, μόνο 517 αιτήσεις (από τις 41.000) έχουν οριστικοποιηθεί και έχουν φτάσει στα συστήματα των πιστωτών, προκειμένου οι τελευταίοι να προτείνουν ρύθμιση ή να απορρίψουν την αίτηση. Από αυτές τις 517 αιτήσεις, όλες περιλαμβάνουν οφειλές προς τράπεζες, ενώ 158 περιλαμβάνουν οφειλές και προς το Δημόσιο, δηλαδή προς Ταμεία και εφορία.
Οριστικοποίηση για 517 και ρύθμιση για 45
Από τις 517 αιτήσεις που έχουν φτάσει στους πιστωτές, έχει υπάρξει απάντηση μόνο για 67 υποθέσεις, εκ των οποίων:
– στις 45 έχουν ήδη ψηφίσει θετικά οι τράπεζες και διαχειριστές δανείων, ενώ επίκειται η αποδοχή από τον οφειλέτη και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναδιάρθρωσης δανείων.
– στις 22 αιτήσεις έχουν ψηφίσει αρνητικά οι τράπεζες και διαχειριστές δανείων, κυρίως εξαιτίας της μη συναίνεσης του εγγυητή για άρση απορρήτου και συνεπακόλουθα αδυναμία ελέγχου της περιουσιακής του κατάστασης, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών.
Οι καθυστερήσεις
Εντοπίζονται μεγάλες καθυστερήσεις σε υπηρεσίες που δεν έχουν πλήρως ψηφιοποιηθεί, όπως είναι τα υποθηκοφυλακεία και οι δήμοι. Πρόκειται για διαδικασίες, οι οποίες, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, δικηγόροι και λογιστές, μπορεί να καθυστερήσουν έως έξι μήνες ή περισσότερο. Όπως σημείωσε στέλεχος από νομική υπηρεσία τράπεζας στο Capital.gr, με την ψηφιοποίηση της μεταβίβασης ακινήτων μειώθηκε ο χρόνος για ένα συμβόλαιο στο ένα έτος ή λίγο λιγότερο, έναντι δύο ετών που ήταν πριν. Αυτό το ένα έτος καθυστέρησης που έχει απομείνει οφείλεται κυρίως σε οργανισμούς που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί, όπως οι ΟΤΑ και τα υποθηκοφυλακεία. Έχει αναφερθεί περίπτωση που μόνο για μία βεβαίωση ΤΑΠ από δήμο χρειάστηκαν περισσότεροι από έξι μήνες. Πόσω μάλλον να υπάρχουν εκκρεμότητες σε υποθηκοφυλακεία και αναμονή δικαστικών αποφάσεων.
Στελέχη του υπ. Οικονομικών, τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης δανείων εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο ρυθμός θα επιταχυνθεί καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι εξοικειώνονται με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ενώ η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εντοπιστούν οι βασικές αιτίες καθυστέρησης. Αυτό μάλιστα είχε επισημανθεί και κατά την τελευταία συνάντηση των εταιρειών διαχείρισης δανείων με τον κεντρικό τραπεζίτη κ. Γιάννη Στουρνάρα, με την παρουσία του έως σήμερα ειδικού γραμματέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους κ. Φώτη Κουρμούση. Εκεί διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις κυρίως από υπηρεσίες που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί, αλλά και καθυστερήσεις από οφειλέτες προκειμένου να συγκεντρώσουν περισσότερα χρέη προς ρύθμιση πριν πατήσουν το κουμπί της οριστικοποίησης (πχ αναμονή ΕΝΦΙΑ, απόδοση ΦΠΑ, φόροι εισοδήματος κλπ). Ανατέθηκε στον πρόεδρο των εταιρειών διαχείρισης δανείων και διευθύνοντα σύμβουλο της doValue, κ. Αναστάσιο Πανούση, και στον κ. Ηλία Πλασκοβίτη από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, η δημιουργία ομάδα εργασίας με σκοπό τη βελτίωση της όλης διαδικασίας διαχείρισης και εξυγίανσης των κόκκινων δανείων και μέσω του νέου πτωχευτικού. Από την πλευρά του, το υπ. Οικονομικών (νέα καθήκοντα ειδικού γραμματέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους ανέλαβε η κυρία Μαριαλένα Αθανασοπούλου, που προέρχεται από τον ESM) αναμένεται να αναζητήσει λύσεις ως προς τις καθυστερήσεις που οφείλονται στις δημόσιες υπηρεσίες.
https://www.capital.gr/oikonomia/3604928/me-ruthmous-xelonas-o-exodikastikos-mixanismos-oi-logoi