Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Η νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευελιξία στο ΦΠΑ στα ακίνητα (και σταδιακά σε όλες τις υπηρεσίες) φαίνεται ότι εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική της Ε.Ε. να εναρμονίσει τους φορολογικούς συντελεστές σε όλα τα κράτη μέλη είτε πρόκειται για συντελεστές φορολογίας εισοδήματος είτε για ΦΠΑ. Από τη στιγμή που αλλάζει το καθεστώς των ενδοκρατικών φορολογικών επιβαρύνσεων και αναμορφώνεται το transfer pricing όπως αποφασίστηκε στις αρχές του 2021, οδηγούμαστε νομοτελειακά σε εναρμόνιση της φορολογίας που είναι ένα αίτημα που θέλουν και οι ισχυροί του ‘σκληρού πυρήνα’ της Ε.Ε. (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) γιατί βλέπουν να χάνουν επενδύσεις προς χώρες με μικρότερους συντελεστές και οι μικρές χώρες της περιφέρειας που θεωρούν ότι έχοντας ως στόχο να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά κριτήρια υποχρεώνονται σε υψηλούς μη ανταγωνιστικούς συντελεστές.
Οι μεγάλοι όμιλοι κάνουν dumbing στη φορολογία με αποτέλεσμα να έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Για παράδειγμα μία χώρα που έχει αξιοποιήσει τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές είναι η Ιρλανδία. Η χώρα έχει τις περισσότερες ξένες επενδύσεις / ΑΕΠ εξαιτίας των φορολογικών της συντελεστών (9% είναι ο υψηλότερος). Η νέα πρόταση που έφεραν οι ΗΠΑ για εταιρική φορολογία με 15% έγινε αποδεκτή από το σύνολο του G20 και είναι η βάση που θα προχωρήσει η Ε.Ε. στην δική της φορολογική εναρμόνιση.
Η εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών θα ξεκινήσει από το 2022 και θα φτάσει μέχρι το 2025. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μετά το 2025 όλοι οι επιχειρηματίες στα κράτη μέλη να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση και την ίδια φορολογική γραφειοκρατία ώστε να διευκολύνεται και το επιχειρείν και τα κράτη μέλη να μην χάνουν έσοδα. Η πρόταση για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% βρίσκει έδαφος στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους.
Φορολογική αντιμετώπιση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας
Τον Μάρτιο του 2018, η Επιτροπή πρότεινε δύο οδηγίες του Συμβουλίου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της δίκαιης φορολόγησης των εταιρειών παροχής ψηφιακών υπηρεσιών. Η ΕΕ εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες για την ανεύρεση σφαιρικής λύσης όσον αφορά την ψηφιακή φορολογία στο πλαίσιο που έχουν καθορίσει η ομάδα G20 και ο ΟΟΣΑ. Τον Οκτώβριο του 2019, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής Margrethe Vestager δεσμεύτηκε να εκπονήσει ενωσιακή πρόταση για την ψηφιακή φορολογία η οποία σκόνταψε πάνω στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία αλλά ουσιαστικά το θέμα έχει μπει στην ατζέντα για το 2022 και μετά.