Στις αρχές του Οκτωβρίου, 136 χώρες του ΟΟΣΑ προχώρησαν σε συμφωνία ορόσημο για την θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φόρου στο 15%, με στόχο την πάταξη της φοροαποφυγής των πολυεθνικών και την αποτροπή τους να επιλέγουν ως έδρα χώρες με χαμηλή φορολογία.
Υπάρχουν πέντε βασικά στοιχεία που οφείλει κανείς να λάβει υπ’ όψιν ώστε να καταλάβει το εύρος της συμφωνίας και το πόσο απέχει από την υλοποίηση.
1. Η συμφωνία καλύπτει το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Σχεδόν όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ και της G20 υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία. Συγκεκριμένα, μόνο τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ, η Κένυα, η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν και Νιγηρία, δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη.
2. Θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 150 δισ. δολάρια ετησίως
Σύμφωνα με το World Economic Forum, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν τα κεφάλαια αυτά στις χώρες τους, δίνοντας παράλληλα ώθηση στις εκάστοτε οικονομίες.
3. Η συμφωνία δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη
Παρότι οι ηγέτες της ομάδας των G20 ενέκριναν τη συμφωνία τον Οκτώβριο, κάθε χώρα οφείλει να την θέση σε ισχύ μέσω του εθνικού της κανονιστικού συστήματος. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτό το βήμα, οι νέοι φορολογικοί κανόνες θα εφαρμοστούν το νωρίτερο μέσα στο 2023.
4. Ο κατώτατος εταιρικός φόρος θα αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις
Συγκεκριμένα, θα εφαρμοστεί μόνο στις επιχειρήσεις με διεθνείς πωλήσεις αξίας άνω των 886 εκατ. δολαρίων. Αντιθέτως, όσον αφορά τις μικρότερες επιχειρήσεις, η κάθε χώρα θα μπορεί να ορίσει τον φορολογικό συντελεστή χαμηλότερα του 15%.
5. Οι μεγαλύτερες εταιρείες ενδέχεται πληρώνουν ακόμη περισσότερο
Η κάθε χώρα θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει φορολογία 25% σε εταιρείες με κέρδη που ξεπερνούν το 10% των εσόδων. Αφορά εταιρείες που έχουν τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια σε πωλήσεις. Στην περίπτωση αυτή, τα φορολογικά έσοδα ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά 125 δισ. δολάρια.