Ο τρόπος καθορισμού των τιμών ενέργειας στο τραπέζι του σημερινού Συμβουλίου – Τι υποστηρίζουν οι βορειοευρωπαϊκές χώρες, τι αντιτείνουν οι χώρες του νότου
Ακόμη μία αναμέτρηση ανάμεσα στο βορρά και το νότο της Ευρώπης, αυτή τη φορά με θέμα τον τρόπο καθορισμού των τιμών ενέργειας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Από τη μια οι χώρες του νότου, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα και από την άλλη ο Ευρωπαίος ρυθμιστής ACER και οι χώρες του βορρά που συντάσσονται με την άποψη ότι η ενιαία αγορά ηλεκτρισμού λειτουργεί σωστά, η κρίση είναι παροδική και δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο σημερινό σύστημα.
Σύμφωνα με το υπάρχον σύστημα, το target model, η ακριβότερη μονάδα καθορίζει την χονδρεμπορική τιμή, και με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου το σύστημα αυτό εκτοξεύει την τιμή ενέργειας των χωρών του Νότου.
Αντίθετα, οι χώρες του Βορρά, έχοντας πολλές διασυνδέσεις και ανεπτυγμένη αγορά διμερών συμβολαίων, δεν επηρεάζονται από την υψηλή τιμή χονδρεμπορικής, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που τιμολογούν βασίζεται στα διμερή συμβόλαια.
Ο ρυθμιστής ACER, όμως, τάσσεται κατά οποιασδήποτε μεταρρύθμισης, π.χ. διμερή συμβόλαια, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί ο καθορισμός της χονδρεμπορικής τιμής από την πιο ακριβή μονάδα, στην λογική ότι διαφορετικά, ορισμένοι παίκτες δεν θα μπορούν να ανακτήσουν πλέον το πλήρες κόστος τους και θα εκτοπιστούν.
Ωστόσο το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας οξύνεται. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η χονδρεμπορική τιμή κινείται σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ. Σύμφωνα με τη Eurostat, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Σεπτέμβριο στα 134 ευρώ η μεγαβατώρα έφτασε τον Οκτώβριο στα 198 ευρώ, και για τον Νοέμβριο η μέση χονδρεμπορική κινείται στα 228 ευρώ.
H γαλλική πρόταση
Από την άλλη πλευρά, η γαλλική πρόταση, αν και αποδέχεται η τιμή χονδρεμπορικής να καθορίζεται από την ακριβότερη μονάδα, προτείνει στην ενδοημερήσια αγορά οι προμηθευτές να καταβάλλουν το κόστος παραγωγής της ανανεώσιμης ενέργειας και όχι τη χρηματιστηριακή τιμή της. Δηλαδή να επιστρέφεται στους προμηθευτές κατά την εκκαθάριση το όποιο παραπάνω κόστος από το πραγματικό κόστος των ΑΠΕ, ώστε να μπορούν να έχουν φθηνότερα τιμολόγια στην αγορά.
Στόχος της γαλλικής πρότασης είναι να αποσυνδέσουν τα κόστη των λογαριασμών ρεύματος από τις αυξήσεις στα κόστη των ορυκτών καυσίμων, ειδικά όταν η ενέργεια προέρχεται από πυρηνικούς σταθμούς και ΑΠΕ.
Προτείνει μια παρέμβαση, μια ρύθμιση της αγοράς ώστε να προσαρμοστεί στον κεντρικό ρόλο των ΑΠΕ με ορίζοντα μέχρι το 2030 και να διευκολύνουμε την ανάπτυξη των μακροπρόθεσμων συμβολαίων RES ppas (διμερή πράσινα συμβόλαια) ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες να ωφεληθούν από τις ανταγωνιστικές τιμές των ΑΠΕ.
Για να γίνει αυτό το υπουργείο Ενέργειας έχει προτείνει, επίσης, να δημιουργηθεί μια οργανωμένη πλατφόρμα εμπορίας ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία και εγγύησή του. Η διαφάνεια της οργανωμένης αυτής αγοράς θα μπορέσει να προωθήσει τις συμφωνίες παραγωγών ΑΠΕ και ζήτησης σε μακροχρόνια βάση, ώστε να δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια και διμερή συμβόλαια καταναλωτών με PPAs.