Είχαν προηγηθεί αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις προβλέψεις για το ανάστημα
Γυναίκες αστυνομικοί: Σε επικύρωση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας προχώρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή εισάγει πλέον διαφοροποίηση μεταξύ ανδρών και γυναικών υποψηφίων για πρόσληψη στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, ως προς το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική διάταξη, ορίζεται πως για τους άνδρες υποψήφιους το ύψος πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.), ενώ για τις γυναίκες το ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.). Το θέμα είχε απασχολήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από προσφυγές υποψηφίων γυναικών και στις αποφάσεις του είχε κρίνει πως οι μέχρι πρότινος προβλέψεις σχετικών υπουργικών αποφάσεων συνιστούν διάκριση σε βάρος των γυναικών.
Όπως είχε γράψει και το dikastiko.gr, σύμφωνα με το ΣτΕ και βάσει προηγούμενης απόφασής του στηριζόμενη σε γνωμοδότηση του ΔΕΕ οι συγκεκριμένες διατάξεις «αντιτίθενται σε κανονιστική ρύθμιση κράτους μέλους, όπως η επίμαχη … η οποία προβλέπει προϋπόθεση ελάχιστου αναστήματος 1,70 μ., ανεξαρτήτως φύλου, για τη συμμετοχή υποψηφίων στον διαγωνισμό για την κατάταξη σπουδαστών στην αστυνομική σχολή του κράτους μέλους αυτού, εφόσον η ρύθμιση αυτή, αφενός, περιάγει σε μειονεκτική θέση πολύ μεγαλύτερο αριθμό γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες και, αφετέρου, δεν παρίσταται πρόσφορη και αναγκαία για την επίτευξη του θεμιτού σκοπού τον οποίο επιδιώκει».
Δυσανάλογα μεγαλύτερος ο αποκλεισμός γυναικών
Με την απόφαση του περασμένου Ιουνίου χαρακτήριζε δυσανάλογα μεγαλύτερο τον αποκλεισμό γυναικών λόγω αναστήματος. «Στις προκείμενες περιπτώσεις, το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα ενώπιον αυτού τεθέντα εκ μέρους των εφεσιβλήτων, αναγόμενα στο χρονικό διάστημα 2001-2009 επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία (όλως αορίστως αμφισβητηθέντα από το Δημόσιο), σύμφωνα με τα οποία (α) ο μέσος όρος ύψους των ανδρών ηλικίας 18-24 ετών ανέρχεται σε 1,77-1,78 μ., ενώ των γυναικών αντίστοιχης ηλικίας σε 1,63 μ., (β) ύψος χαμηλότερο του 1,70 μ. έχει ανεξαρτήτως ηλικίας το 20% των ανδρών, (γ) ύψος 1,70 μ. και μεγαλύτερο διαθέτει το 19% του γυναικείου πληθυσμού, έκρινε ότι το ποσοστό των γυναικών εν δυνάμει υποψηφίων που κατά τον κρίσιμο χρόνο αποκλείονταν, λόγω ύψους χαμηλότερου του ελαχίστου απαιτουμένου κατά την επίδικη διάταξη, της δυνατότητας πρόσβασης στις σχολές Αστυφυλάκων και Αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ., εμφανίζεται δυσανάλογα μεγαλύτερο [τετραπλάσιο] του ποσοστού των ανδρών εν δυνάμει υποψηφίων, που αποκλείονταν για τον ίδιο λόγο της δυνατότητας αυτής» υπογράμμιζε το ΣτΕ.
Για το θέμα είχε παρέμβει με άρθρο της στο dikastiko.gr η δικηγόρος- δημοσιολόγος Μαριάννα Κατσιάδα.
Μπλόκο ΣτΕ και για στρατιωτικές σχολές
Αντιστοίχως, τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματικό ακόμη και το όριο ύψους 1,65 μ., που προβλέπεται για εισαγωγή γυναικών σε στρατιωτικές σχολές, σύμφωνα με όσα επίσης είχε δημοσιοποιήσει το dikastiko.gr.
Και σε αυτή την περίπτωση, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1363/2021 απόφασή της έκρινε ότι η διάταξη της 1211.2/18/07/25-9-2007 υπουργικής αποφάσεως, η οποία όριζε ως αναγκαίο προσόν για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό για την κατάταξη Δοκίμων Λιμενοφυλάκων ελάχιστο ανάστημα για μεν τους άνδρες υποψηφίους 1,70 μ., για δε τις γυναίκες υποψήφιες 1.65 μ., προκαλεί διάκριση εις βάρος των γυναικών εν δυνάμει υποψηφίων, υπό την έννοια του αποκλεισμού αυτών σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες εν δυνάμει υποψηφίους.