Ιδιαίτερα δύσκολο αναμένεται να είναι το ποδαρικό του 2022 για τους καταναλωτές, αφού οι πληροφορίες από την αγορά κάνουν λόγο για σημαντικές αυξήσεις σε μία σειρά από βασικά αγαθά ευρείας κατανάλωσης
Ορατό είναι το ενδεχόμενο από το νέο έτος να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις σε μία σειρά από ευρείας κατανάλωσης προϊόντα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες και τις οποίες επιβεβαιώνουν τόσο χονδρέμποροι όσο και λιανέμποροι.
Οπως αναφέρουν πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ενημερώσει ήδη τους πελάτες τους, ότι έρχονται ανατιμήσεις σε μία σειρά αγαθών, δεδομένου ότι δεν μπορούν άλλο να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος.
Να σημειωθεί η βιομηχανία και οι χονδρέμποροι σε συμφωνία με το λιανικό εμπόριο έχουν συγκρατήσει στο μέτρο του δυνατού τις τιμές και αυτό θέλοντας να μην επηρεάσουν τη χριστουγεννιάτικη αγορά.
Την περίοδο των εορτών πραγματοποιείται σχεδόν το 30% του ετήσιου τζίρου και κανείς δεν θα ήθελε να μπει φρένο στην κατανάλωση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που έστειλαν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θέλουν να διαταραχθεί η ισορροπία που υπάρχει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος θα υπάρξουν νέες πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε σημαντικό βαθμό. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι το κόστος ενέργειας καλπάζει, προοιωνίζεται ένα αρκετό δύσκολο 2022.
Σε καμία περίπτωση, βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ήδη δεν υπάρχουν αυξήσεις στην αγορά. Η μοναδική διαφορά είναι ότι έχει γίνει μία προσπάθεια οι αυξήσεις να είναι περιορισμένες.
Αυξημένο το κόστος για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Ετσι, λοιπόν, αυξημένη κατά 5% αναμένεται να είναι η μέση τιμή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι το 2021 σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, με βάση τις αγορές από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τα ευρήματα ένας στους δύο καταναλωτές αποδίδει τις ανατιμήσεις στις αυξήσεις των διεθνών τιμών πρώτων υλών.
Η έρευνα που βασίζεται σε τιμοληψίες από καταστήματα μεγάλων σούπερ μάρκετ και σε συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς για την εκτίμηση-πρόβλεψή τους για τις τιμές την εβδομάδα ως τα Χριστούγεννα, παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης περίπου των 5 ευρώ στο χριστουγεννιάτικο καλάθι, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού κατά 24%, η τιμή του οποίου παραμένει υψηλότερα από το Πάσχα και με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης να μην αναμένεται να αλλάξουν ως τότε. Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην τιμή της τομάτας κατά 25%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Πληθωριστικές πιέσεις
Σε σχέση με το εύρος τιμών στο οποίο έχει πρόσβαση ο καταναλωτής, η μέση διακύμανση των τιμών των προϊόντων παραμένει αυξημένη και υπολογίζεται περίπου στο 35%-38% της αξίας τους.
Ολοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά.
Οπως σημειώνεται, οι ανατιμήσεις είναι αναμενόμενες, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες καταγράφονται πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες είναι κυρίως εισαγόμενες.
Ενα σημαντικό μέρος των αυξήσεων τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους κόμβους της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης, παραγωγούς, μεταποιητές, προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, κάτι που, όμως, ήταν πρακτικά αδύνατο να συνεχιστεί, καθώς όλες οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας στην χώρα. Σημαντικό εμπόδιο στην διαχείριση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα αποτελούν και οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ.