Ισχυρότερη ανάπτυξη από το β΄ τρίμηνο του 2022
Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο προχωρά η Oxford Economics, λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης και της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αναλύσεων, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει συρρίκνωση κατά το διάστημα αυτό, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.
Όπως σημειώνει η Oxford Economics, η επιδείνωση στο μέτωπο της πανδημίας έρχεται να προστεθεί στις άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες: Εκτίναξη του πληθωρισμού, επίμονες ελλείψεις σε εξοπλισμό και εργατικό προσωπικό και σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος υποβαθμίζει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο στο 0,4% (σε τριμηνιαία βάση) από 0,7% που είχε προβλέψει τον Νοέμβριο και προειδοποιεί για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα.
Η Oxford Economics βλέπει τις αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες να διευρύνονται αυτό το τρίμηνο. Ελλάδα, Αυστρία και Γερμανία αναμένεται να εμφανίσουν μείωση του ΑΕΠ, με την Ισπανία να βρίσκεται στο άλλο άκρο. Πάντως, οι αναλυτές τονίζουν ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ στις τρεις αυτές χώρες θα αντισταθμιστεί από την υψηλότερη ανάπτυξη το 2022.
«Συνολικά, πιστεύουμε ότι το πλήγμα στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι ηπιότερο σε σχέση με το κύμα του χειμώνα του 2020 και σε μεγάλο βαθμό θα αντισταθμιστεί από την ισχυρότερη ανάπτυξη από το δεύτερο τρίμηνο του 2022», σημειώνουν οι αναλυτές. Άλλωστε, προβλέπουν ότι τα περιοριστικά μέτρα που θα εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις θα διαφέρουν σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα και θα στοχεύουν στην ενίσχυση των εμβολιασμών. Όμως, τα γενναιόδωρα μέτρα στήριξης είναι λιγότερο βέβαια αυτή τη φορά, τονίζει η Oxford Economics.
Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος τονίζει ότι οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, ειδικά καθώς έχουμε ακόμα περιορισμένες πληροφορίες γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον και άρα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για την έκταση των περιοριστικών μέτρων ή των αλλαγών στην συμπεριφορά των καταναλωτών.
Βασικός παράγοντας που επηρεάζει την επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα είναι οι εμβολιασμοί, συμπεριλαμβανομένης και της αναμνηστικής δόσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Oxford Economics επισημαίνει ότι οι χώρες του Νότου ξεκινούν από πιο ευνοϊκή θέση, ενώ εκείνες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επηρεάζονται σοβαρότερα.
Όσο για τις συνολικές επιδράσεις από τα περιοριστικά μέτρα στον πληθωρισμό, αυτές προβλέπονται μικρές.