Σε αυτούς τους κλάδους αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε όλη την Ευρώπη, κόντρα στη γενική τάση μείωσης – Μεγάλη η έκθεση των ελληνικών τραπεζών
Μπορεί τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών να μειώθηκαν στο 14,8% στα τέλη του δεύτερου τριμήνου από 30,3% που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα, όμως η μεγάλη έκθεση του κλάδου στους τομείς των ξενοδοχείων και της εστίασης, που πλήττονται από την πανδημία, προβληματίζει, όπως προειδοποιεί η S&P.
Αναλύοντας τα στοιχεία της ετήσιας εκτίμησης ρίσκου της European Banking Authority, η S&P Global Market Intelligence διαπιστώνει ότι η συνολική τάση των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη είναι πτωτική, με την Ελλάδα να πρωτοστατεί στη μείωση των NPLs.
Ειδικότερα, ο δείκτης NPL του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος μειώθηκε στο 2,3% στα τέλη του δεύτερου τριμήνου, από 2,9% που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για μία εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις σημαντικές πωλήσεις και τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στην Ελλάδα αλλά και την Ιταλία.
Έτσι, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν στο 14,8% στα τέλη του δεύτερου τριμήνου, από 30,3% που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα.
Παρά την τάση αυτή, τα στοιχεία της EBA φέρνουν στην επιφάνεια την επιδείνωση στους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία και ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία και την εστίαση, όπου οι δείκτες NPL εμφάνισαν σημαντική αύξηση, όπως σημειώνει η S&P.
Πανευρωπαϊκά, τα κόκκινα δάνεια στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης αυξήθηκαν στο 9,7% από 7,8% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι τράπεζες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Κροατίας και της Μάλτας έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτούς τους κλάδους, καθώς αυτοί ευθύνονται για πάνω από το 10% των επιχειρηματικών δανείων τους.
Παράλληλα, στον τομέα των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν στο 8,2% από 6,8%, με την EBA σημειώνει, πάντως, ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε αυτό τον κλάδο είναι σε γενικές γραμμές χαμηλή.
Τα δάνεια που ωφελούνται από τα μέτρα στήριξης της πανδημίας είναι επίσης «μία πηγή πιθανώς αυξημένων κινδύνων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», όπως σημείωσε η EBA, διαπιστώνοντας ότι ένα αυξανόμενο μερίδιο από αυτά τα δάνεια καταγράφονται ως δάνεια σε στάδιο 2 (δηλαδή παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του πιστωτικού κινδύνου) ή ως μη εξυπηρετούμενα.
Στο πλαίσιο αυτό, η S&P επισημαίνει πως παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων, ο σχετικός δείκτης στην Ελλάδα παραμένει υψηλός σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ανάμεσα σε εκείνες με τα υψηλότερα NPLs πανευρωπαϊκά.