Αποκάλυψη: 5 μέρες άδεια σε γονείς δημοσίους υπαλλήλους που νοσούν τα παιδιά τους (οι δύο από την κανονική τους)

77

Η θέσπιση της άδειας για γονείς που νοσούν τα παιδιά τους δεν θα έχει τελικά αναδρομική ισχύ.

Κορονοϊός γονεϊκή άδεια: Τρεις μέρες άδεια από τον εργοδότη( δημόσιο) και 2 μέρες από την κανονική τους, συνολικά 5 μέρες, θα δικαιούνται οι γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από κορονοιό. Αυτή σύμφωνα με πληροφορίες είναι η τελική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που οδεύει πος τη Βουλή σχετικά με τη θέσπιση ειδικής διάταξης (που δεν προβλεπόταν μέχρι τωρα) για τους γονείς με παιδιά που νοσούν.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα , δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Απομένει να αποφασίσει και το Υπουργείο Εργασίας που θα καταλήξει σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα.

 Κορονοϊός γονεϊκή άδεια: Επιλογές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το δημόσιο προσφέρει τις εξής επιλογές στους υπαλλήλους εφόσον νοσήσει το παιδί του:

α) Τηλεγρασία εφόσον μπορεί εκ της θέσεως που υπηρετεί

β) Διαφορετικό ωράριο εργασίας (π.χ απογευματινές ώρες)

γ) Να δουλέψει 25% λιγότερο και να αντικαταστήσει τις ώρες το επόμενο διάστημα

δ) Να πάρει άδεια ειδικού σκοπού, όπως θα θεσπιστεί.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στο δημόσιο άδεια για γονείς που νοσούσαν τα παιδιά τους. Υπήρχε η άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έκλειναν τα σχολεία , με την χορήγηση άδειας 3 ημερών από το δημόσιο και μια ημέρας από την κανονική άδεια του εργαζόμενου, η οποία επαναλαμβανόταν για όλη τη διάρκεια που παρέμεναν κλειστά τα σχολεία.

Ιδιωτικός τομέας

Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επικαιροποίηση του άρθρου 16 του Ν. 4722/2020 (Άδεια των γονέων λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορονοϊό COVID -19)

Είχε προβλεφθεί τότε άδεια για τουλάχιστον 14 ημέρες. Τώρα θα προβλεφθεί άδεια ανάλογα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Στην παρούσα φάση η ειδική αυτή άδεια θα είναι τουλάχιστον 5ήμερη, όσο και η τρέχουσα καραντίνα του ΕΟΔΥ για τους νοσήσαντες από λοίμωξη Sars Cov-2

Η άδεια αυτή θα δίνεται ανεξάρτητα από το αν κλείνει ή όχι το σχολικό τμήμα

Την νέα αυτή τουλάχιστον 5ήμερη άδεια θα δικαιούνται γονείς: βρεφών, προνηπίων και νηπίων,

μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικό και Γυμνάσιο)

παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και ατόμων με αναπηρία.

Η χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα θα είναι 2/3 από τον εργοδότη και 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΗΓΗdikastiko.gr