Τίτλοι τέλους για την εποπτεία το καλοκαίρι με εκταμίευση διπλής δόσης 1,5 δις ευρώ

70

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς χαρακτηρίζονται λεπτές, μετά τη δυστοκία που εκδηλώθηκε στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων όπως η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ,των παλαιών εκκρεμών συντάξεων αλλά και  οι μεταρρυθμίσεις

Σίσσυ Σταυροπιερράκου

Στις διήμερες διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο που θα πραγματοποιηθούν από αύριο, θα συζητηθεί o οδικός χάρτης για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας εντός του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να προχωρήσει και η εξόφληση των δύο δόσεων που απομένουν από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.https://0026ad0e92e8930d4d7e61ef1dcfb5f5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Πρόκειται για ποσό συνολικού ύψους 1,5 δις που αφορά στην τελευταία αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και εφόσον εκδοθεί θετικό πόρισμα τον Μάιο, θα εγκριθεί η εκταμίευση από το συμβούλιο υπουργών τον Ιούνιο ενώ η άλλη εκκρεμεί από το 2019.

Η κυβέρνηση επενδύει στην έξοδο από το καθεστώς της εποπτείας καθώς θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα στέλνοντας μήνυμα
στους οίκους αξιολόγησης για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. 

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς χαρακτηρίζονται λεπτές, μετά τη δυστοκία που εκδηλώθηκε στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων όπως η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, των παλαιών εκκρεμών συντάξεων αλλά και οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που έχουν μείνει πίσω.

Κεντρική θέση στην ατζέντα των συζητήσεων θα έχει το ζήτημα των πλειστηριασμών και η επαναξιολόγηση του μεταβατικού καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων μέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και τα μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση έως τη λήξη του υφιστάμενου καθεστώτοςε νώ θα  τεθεί ένα  ένα ρεαλιστικό
χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων   της Eνισχυμένης Eποπτείας.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου

Ενα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στης αξιολόγησης είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του  Δημοσίου προς τους ιδιώτες.Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα 927 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με 470 εκατ. ευρώ. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θσμών,θα δειξουν ότι υπάρχει μείωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.  

Οι θεσμοί πιέζουν ασφυκτικά για την εκκαθάριση των οφειλών, δείχνοντας «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση λόγω χαμηλών επιδόσεων. Σημειώνεται ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι τα «κόκκινα χρέη» του Δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ, αλλά, λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχει δοθεί πίστωση χρόνου για την επίτευξη του στόχου.

Συντάξεις

Αύξηση 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων κατέγραψε ο e-ΕΦΚΑ το 2021 συγκριτικά με το 2019.Με όπλο αυτή την επίδοση ,το οικονομικό επιτελείο θα δείξει  ότι η στρατηγική που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασιας έχει αρχίσει να αποδίδει. Ο συνολικός αριθμός των απονομών για το προηγούμενο έτος προσεγγίζει τις 225.000 καθώς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι απονομές ανέρχονταν σε 201.375, ενώ με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο οι απονομές του μήνα θα αγγίξουν τις 23.000. Είναι χαρακτηριστικό, πως το 2020 είχαν εκδοθεί 161.771 συντάξεις, ενώ το 2019 μόλις 123.324.

Πρόκειται για την καλύτερη χρονιά αναφορικά με τις απονομές συντάξεων που έχει καταγραφεί ποτέ στον Οργανισμό, αποτέλεσμα μιας σειράς δράσεων που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων εξαλείφοντας την πιθανότητα να εμφανιστούν ξανά στο μέλλον.

Επιπλέον, ο Νοέμβριος είναι μήνας-ρεκόρ για τον e-ΕΦΚΑ καθώς εκδόθηκαν 25.208 συνταξιοδοτικές αποφάσεις σημειώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με τον Νοέμβριο
του 2020.

Πλειστηριασμοί – Πρώτη κατοικία

Βούληση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους ευάλωτους δανειολήπτες, με δεδομένες και τις δύσκολες συνθήκες,  λόγω του κύματος ανατιμήσεων και της υγειονομικής κρίσης. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αφορά ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικία για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι τη δημιουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που θα τεθεί σε λειτουργία το α΄ τρίμηνο του 2023. Μέχρι τότε το σχέδιο προβλέπει ότι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης θα αναλάβουν τον ρόλο του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, λαμβάνοντας της προβλεπόμενη από τον νόμο κρατική επιδότηση που διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ.

Τις προηγούμενες ημέρες τα κλιμάκια των θεσμών είχαν επικαλεστεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς πλήττεται η «κουλτούρα πληρωμών» που κινδυνεύει από ένα νέο πλαίσιο προστασίας, ενώ ειχαν σταθεί και τον πολύ μικρό αριθμό των δανειοληπτών που δηλώνουν ευάλωτοι.

Το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει τους επικεφαλής των θεσμών ότι το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρόσκληση προσέλκυση ενδιαφέροντος από ιδιώτες που θα κληθούν να επενδύσουν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.  

Πρόβλημα υπάρχει και με την επίσπευση εκδίκασης των 40.000 υποθέσεων του νόμου Κατσέλη καθώς καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις  κυρίως λόγω
της υγειονομικής κρίσης που ανέστειλε τη λειτουργία των δικαστηρίων.

ΠΗΓΗimerisia.gr