Τρείς αποφάσεις ευνοϊκών ρυθμίσεων των δανείων υπερχρεωμένων οφειλετών

53

Δαμιανός Αθανασίου  

Τρείς νέες αποφάσεις ρύθμισης των δανείων ισάριθμων οφειλετών τραπεζών που υπήχθησαν στις διατάξεις του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου.
Στην πρώτη περίπτωση ο αιτών ηλικίας 46 ετών είναι ιδιωτικός υπάλληλος και παντρεμένος με μια 45χρονη, από το γάμο τους δε έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.
Μέχρι το 2011 εργαζόταν με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου σε εταιρία με πολύ καλές αποδοχές. Στο επόμενο διάστημα λόγω και της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα οι αποδοχές του αιτούντος ξεκίνησαν να μειώνονται σταδιακά ενώ το Μάιο του 2011 η εταιρία προέβη σε καταγγελία της εργασιακής τους σχέσης.
Εν συνεχεία εργάστηκε ως αποθηκάριος και από το 2020 εργάζεται ως εργατοτεχνίτης με μηνιαίες αποδοχές 715 ευρώ, ενώ η σύζυγος του είναι μακροχρόνια άνεργη και δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας.
Διαθέτει στην κυριότητά του ένα διαμέρισμα από γονική παροχή, για την επισκευή δε του διαμερίσματος έλαβε αρχικά ένα στεγαστικό δάνειο 45.600 ευρώ και εν συνεχεία ένα νέο στεγαστικό δάνειο με το οποίο εξόφλησε το δάνειο της πρώτης τράπεζας και προέβη σε πλήρη επισκευή του διαμερίσματος. Οφείλει σε δάνεια το συνολικό ποσό των 112.391,45 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπαγωγής του αιτούντος στις διατάξεις του Ν. 3869/2010, καθόσον έχει περιέλθει χωρίς δόλο σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του και ρύθμισε τα χρέη του επί μία τριετία (36 μήνες) χωρίς την υποχρέωση περαιτέρω καταβολών.
Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία του και του επέβαλε την υποχρέωση να καταβάλει για τη διάσωση της κατοικίας του μετά την πάροδο 37 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης, μηνιαία δόση κεφαλαίου ύψους 72,13 ‏ευρώ για 25 έτη.
-Στην δεύτερη περίπτωση ο αιτών ηλικίας 54 ετών είναι παντρεμένος με την μια 43χρονη και από το γάμο τους έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.
Μέχρι το 2011 εργαζόταν ως οδηγός με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Το 2013 λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η εργοδότρια εταιρία η σύμβαση εργασίας του μετατράπηκε σε μερικής απασχόλησης ενώ τον Νοέμβριο του 2014 καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας του.
Έκτοτε ο αϊτών εργάζεται εποχιακά ως οδηγός ταξί. Η σύζυγος του εργάζεται ως εποχιακή υπάλληλος κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου. Περαιτέρω διαθέτει στην κυριότητά του δύο αγροτεμάχια. Οι οφειλές του ανέρχονται στο ποσό των 58.483 ευρώ.
Το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη του με μηνιαίες καταβολές συνολικού ποσού 50 ευρώ επί 48 μήνες που θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης.
Τις δύο υποθέσεις χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Σπύρος Σαλαμαστράκης.
-Στην τρίτη υπόθεση η αιτούσα ηλικίας 55 ετών είναι παντρεμένη και βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγο της και πατέρα των δύο τους παιδιών.
Μέχρι το 2010 τα έσοδα της προέρχονταν από γεωργικές επιχειρήσεις. Από το 2011 που ήλθε σε διάσταση με το σύζυγό της, τα έσοδα της είναι μηδαμινά και προέρχονται κυρίως από αγροτική δραστηριότητα. Παρουσιάζει ορθοπεδικά προβλήματα και δέχεται τα τελευταία έτη οικονομική βοήθεια από συγγενείς της προκειμένου να καλύπτει τις δαπάνες διαβίωσής της. Διαθέτει στην κυριότητά της ένα διαμέρισμα και από κληρονομιά, ποσοστά εξ αδιαιρέτου σε δύο οικόπεδα.
Ο εν διαστάσει σύζυγος της έλαβε πέντε συνολικά τραπεζικά προϊόντα από στα οποία συμβλήθηκε ως εγγυήτρια υπέρ του η αιτούσα, συνολικού ύψους 41.908,06 ευρώ.
Το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη της επί μία τριετία ‏ορίζοντας μηδενικές δόσεις.
Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία της και της επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλλει για τη διάσωση της συνολική μηνιαία δόση κεφαλαίου για 240 μήνες (20 έτη) ύψους 174,62 ευρώ.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Σταύρος Παναγιωτακόπουλος.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

ΠΗΓΗdimokratiki.gr