Με νέα απόφαση του το δικαστήριο αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα απορρίπτοντας αίτημα ανακοπής ως απαράδεκτο.
Πλειστηριασμοί: Αυτό είναι το « δια ταύτα» της υπ´ αριθμόν 552/2021 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που ανατρέπει προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις βάση των οποίων η επτάμηνη προθεσμία από την περάτωση της κατάσχεσης έως και τη διενέργεια του αναγκαστικού ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, αναστέλλεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου, άλλως ακυρώνεται η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης (κινητής ή ακίνητης) περιουσίας.
Το δικαστήριο όμως με τη νέα απόφασή του ανέτρεψε τα έως τώρα δεδομένα απορρίπτοντας αίτημα ανακοπής με το οποίο ο ανακόπτων ζητούσε την ακύρωση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου του επικαλούμενος μεταξύ άλλων ότι επισπεύδεται αναγκαστικός πλειστηριασμός, η διενέργεια του οποίου προσδιορίστηκε 7 μήνες και 4 ημέρες μετά την περάτωση της κατάσχεσης, συμπεριλαμβανομένου στον υπολογισμό του επταμήνου και του χρονικού διαστήματος από 1 έως 31 Αυγούστου, κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 940Α ΚΠολΔ.
Όπως λοιπόν αναφέρεται στο σκεπτικό της τωρινής απόφασης: «…Οι προπαρασκευαστικές δικονομικές προθεσμίες (εκείνες δηλαδή που πρέπει να παρέλθουν προκειμένου να λάβει χώρα η συζήτηση ή να διενεργηθεί η κρίσιμη διαδικαστική πράξη), όπως η προαναφερθείσα του άρθρου 954 παρ. 2 στ. ε’ ΚΠολΔ, βάσει της γενικής θεωρίας των προθεσμιών, δεν αναστέλλονται κατά το μήνα Αύγουστο, μη εφαρμοζομένου εν προκείμενω του άρθρου 147 παρ. 2 ΚΠολΔ, το οποίο περιελάμβανε στην απαρίθμηση του στην προϊσχύσασα μορφή του, τη διάταξη του άρθρου 998 παρ. 4 εδ. γ ΚΠολΔ (περί των 4 μηνών ως απώτατου ορίου για τη διενέργεια του πλειστηριασμού) και όχι αυτή του άρθρου 998 παρ. 4 εδ. α ΚΠολΔ. Κατά συνέπεια, η απαγόρευση της διενέργειας πράξεων εκτέλεσης από την 1η έως την 31n Αυγούστου δεν μπορεί να έχει ως νόμιμη συνέπεια την αναστολή της αντίστοιχης προθεσμίας.
Εξάλλου, μετά το ν. 4335/2015, ο καθ’ ου η εκτέλεση δύναται να ασκήσει αφενός μεν την ανακοπή του άρ. 933 ΚΠολΔ μέσα σε 45 ημέρες από την ημέρα της κατασχέσεως, αφετέρου δε την ανακοπή του άρθρου 954 παρ. 4 εδ. α’ ΚΠολΔ και την αίτηση αναστολής του άρ. 1000 ΚΠολΔ 20 και 15 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού, αντίστοιχα. Επομένως, καθώς τα εν λόγω δικονομικά δικαιώματα του καθ’ ου μπορούν να ασκηθούν σε χρόνο κατά πολύ προγενέστερο σε σχέση με το προϊσχύσαν δίκαιο, της ημερομηνίας διενέργειας του πλειστηριασμού, η μη πρόβλεψη της επτάμηνης προθεσμίας του άρρθρου 954 παρ. 2 στ. ε ΚΠολΔ στη διάταξη του άρθρου 147 παρ. 2 ΚΠολΔ αποτελεί συνειδητή επιλογή του νομοθέτη (εκούσιο κενό), ώστε να μην τίθεται ζήτημα ανάλογης εφαρμογής της τελευταίας ρύθμισης προς την κατεύθυνση της αναστολής της εν λόγω προθεσμίας για το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου…»