Oι παράνομες διελεύσεις των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεπέρασαν το 2021 τα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τον Frontex.
Oι παράνομες διελεύσεις των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεπέρασαν το 2021 τα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τον Frontex, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών δεν οφείλεται μόνο στην άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, 200.000 άτομα προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη το 2021, αριθμός αυξημένος κατά 36% σε σχέση με το 2019 και κατά 57% σε σχέση με το 2020, το έτος που ίσχυσαν μεγάλοι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Ενας παράγοντας αύξησης των μεταναστευτικών πιέσεων στα ευρωπαϊκά σύνορα είναι χωρίς αμφιβολία η ένταση που ξέσπασε στα σύνορα της Λευκορωσίας, αναφέρει ο Frontex. «Πρόκειται για άλλη μια φορά που η μετανάστευση χρησιμοποιείται ως υβριδικό μέσο πίεσης προς την Ε.Ε.», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον Frontex, αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με το 2019 και 57% σε σχέση με το 2020.
Το 2021 οι Σύροι εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη πληθυσμιακά εθνικότητα ανθρώπων που προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη και ακολουθούν οι Τυνήσιοι, οι Μαροκινοί, οι Αλγερινοί και οι Αφγανοί. Οπως και το 2020, το 2021 οι γυναίκες συνεχίζουν να μεταναστεύουν λιγότερο από ό,τι οι άνδρες. Μόνο ένας στους δέκα από όσους προσπάθησαν να περάσουν παράνομα τα ευρωπαϊκά σύνορα ήταν γυναίκα. Ωστόσο, σταθερά σημαντικός είναι ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που φθάνουν στην Ευρώπη.
Ο δρόμος της Κεντρικής Μεσογείου ήταν και πάλι η μεταναστευτική οδός που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο μέσα στο 2021, καθώς το 1/3 του συνόλου των παράνομων διελεύσεων καταγράφηκε στην Κεντρική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, 65.362 άνθρωποι από τη Λιβύη, την Τυνησία και την Τουρκία προσπάθησαν να περάσουν στην Ιταλία και στη Μάλτα, αύξηση της τάξεως του 83% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αύξηση της τάξεως του 125% σημείωσαν και οι ροές στον «δρόμο» των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς 60.540 παράνομες διελεύσεις καταγράφηκαν το 2021 προς κάποια χώρα της Ευρώπης μέσω των Βαλκανίων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Frontex, πρόκειται για πληθυσμούς που παρέμειναν για κάποιο χρονικό διάστημα αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να επιτύχουν τον στόχο τους. Ενας στους δέκα μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη επέλεξε τον δρόμο της Ανατολικής Μεσογείου. Οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα συνεχίζουν να μειώνονται ενώ αντίθετα προς την Κύπρο παρουσιάζουν διαρκή αύξηση. To 2021 αυξήθηκαν κατά 123% σε σχέση με το 2020.
https://www.kathimerini.gr/society/561664891/anisychitiki-ayxisi-ton-metanasteytikon-roon-pros-e-e/