Άλκης Καλογήρου
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο επόμενος διαγωνισμός για ταρίφες στις νέες ΑΠΕ, που αναμένεται το Μάρτιο, να συνδυάζει και διμερή συμβόλαια
Προτεραιότητα για τη ΡΑΕ αποτελεί η προώθηση των διμερών συμβολαίων στην ελληνική αγορά το 2022, ως έναν τρόπο αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας, που σήμερα εξαρτώνται από την τιμή της χονδρεμπορικής τιμής.
Για την προώθηση των διμερών συμβολαίων (PPAs) στις ΑΠΕ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο επόμενος διαγωνισμός για ταρίφες στις νέες ΑΠΕ, που αναμένεται το Μάρτιο, να συνδυάζει και διμερή συμβόλαια.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μελέτη για την προοπτική προώθησης των PPAs μέσω των διαγωνισμών ΑΠΕ ετοιμάζει η μελετητική εταιρεία σκανδιναβικών συμφερόντων AFRY.
Στόχος είναι οι επενδυτές που θα κατεβαίνουν στους διαγωνισμούς με πολλά έργα ΑΠΕ, να αποκτούν εγγυημένες ταρίφες για ένα μέρος της ισχύος που θα δημοπρατείται και για το υπόλοιπο οι τιμές να καθορίζονται από την αγορά μέσω διμερών συμβολαίων ή στη μελλοντική προθεσμιακή αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Ο επόμενος διαγωνισμός
Ο επόμενος διαγωνισμός της ΡΑΕ για έργα ΑΠΕ θα αφορά τουλάχιστον 600 MW), ενώ εντός του έτους, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, θα κατακυρώσουν τιμές αναφοράς σταθμοί ΑΠΕ ενός γιγαβάτ (GW). Η Κομισιόν έχει εγκρίνει έως το 2025, να εξασφαλίζουν ταρίφες προϋπολογισμού 2,27 δισ. ευρώ, έργα ΑΠΕ 4,2 GW.
Ταυτόχρονα, η ΡΑΕ με στόχο να ανοίξει το δρόμο στα διμερή συμβόλαια και την αποκλιμάκωση των τιμών, αποφάσισε ότι από φέτος οι καθετοποιημένοι προμηθευτές ενέργειας (πλην της ΔΕΗ) θα μπορούν να συνάπτουν διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση δίχως όριο (μέχρι τώρα επιτρεπόταν μόνο για το ένα πέμπτο των πωλήσεών τους).
Η ΔΕΗ θα συνεχίσει και φέτος να καλύπτει μόνο το 20% των αναγκών της με οικονομικά ανταγωνιστική ηλεκτροπαραγωγή εκτός των αγορών του Χρηματιστηρίου, μέσω σύναψης συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος.
Αποκλιμάκωση των τιμών
Σημειώνεται ότι τα διμερή συμβόλαια αποτελούν ασπίδα προστασίας στην αύξηση των τιμών που προκαλείται από τη χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας, όπως αυτή διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπερδιπλασιάστηκαν στην Ευρώπη το 2021, σε σύγκριση με το 2020, καθώς εξασφαλίζουν σταθερότητα των τιμών σε σχέση με τη χονδρεμπορική τιμή που εκτοξεύεται, ακολουθώντας το ράλι του φυσικού αερίου.
Τα διμερή συμβόλαια συνάπτονται είτε ενδοεταιρικά μεταξύ των ΑΠΕ μεγάλων ομίλων και των άλλων θυγατρικών τους, μεταξύ των ΑΠΕ και προμηθευτών ή μεγάλων καταναλωτών, είτε με τρίτες εταιρείες, οι οποίες αναζητούν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για καθαρή ενέργεια με φθηνότερες τιμές.