Ποινή φυλάκισης 2 ετών και 9 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε έναν 62χρονο σήμερα κάτοικο Πεταλούδων που κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της απάτης τετελεσμένης και σε απόπειρα κατ’ εξακολούθηση και της πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση, ενώ απηλλάγη του αδικήματος της αντιποίησης της δικηγορίας κατ’ εξακολούθηση.
Στην υπόθεση είχαν κληθεί 23 μάρτυρες που εξεδήλωσαν αρχικώς την πρόθεσή τους να υποβάλουν δηλώσεις υποστήριξης της κατηγορίας δια της συνηγόρου τους κ. Μαρίας Κρικοπούλου.
Χθες στη δίκη παρουσίαστηκαν μόλις 3 οι οποίοι στις καταθέσεις τους δήλωσαν οι μεν δύο ότι έχουν αποκατασταθεί από τον κατηγορούμενο ολικώς, ο δε τρίτος μερικώς.
Οι καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων ανεγνώσθηκαν.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», στην υπόθεση κατηγορούμενη ήταν και γνωστή ηθοποιός, που με την ιδιότητά της ως δικηγόρου, κατηγορήθηκε ότι παρείχε απλή συνδρομή στον 58χρονο.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου την απάλλαξε καθώς φέρεται να ήταν κι εκείνη θύμα.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, η έρευνα, που διεξήχθη από αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016.
Ο 62χρονος, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, εφέρετο προσποιούμενος τον δικηγόρο, με το πρόσχημα διεκπεραίωσης των διαδικασιών έκδοσης αδειών διαμονής αλλοδαπών στη χώρα, εξαπατούσε συστηματικά Αλβανούς, από τους οποίους αποσπούσε σημαντικά χρηματικά ποσά υπεξαιρώντας τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και προμηθεύοντάς τους με πλαστά πιστοποιητικά.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι θύματά του είναι 17 αλλοδαποί στη διετία 2015-2016.
Κατηγορήθηκε ότι τους έπεισε ότι ασκεί το λειτούργημα του δικηγόρου και ότι έχει τη δυνατότητα έναντι αμοιβής να διεκπεραιώσει τις νόμιμες διαδικασίες για να εξασφαλίσουν έγγραφα διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα.
Η συνολική ζημία που προξένησε στα φερόμενα ως θύματά του, υπολογίστηκε στα 39.400 ευρώ.
Κατηγορήθηκε ακόμη ότι κατήρτισε 2 πλαστά έγγραφα και έκανε χρήση αυτών και συγκεκριμένα “αποδείξεις παραλαβής αιτήματος” στις οποίες είχε θέσει εθνόσημο που φέρουν δημόσια έγγραφα.
Ο 62χρονος, που εκπροσωπήθηκε δια πληρεξουσίου στη δίκη και συγκεκριμένα δια του συνηγόρου του κ. Βασίλη Μπέη, απολογούμενος στην προδικασία είχε υποστηρίξει ότι είχε δραστηριοποιηθεί τόσο στον έντυπο τύπο, καθότι στο παρελθόν ήταν εκδότης περιοδικών αθηναϊκού τύπου και είχε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ελληνικής δημοσιογραφίας, όσο και με τον χώρο της ασφάλισης υγείας, αλλά και με το χονδρικό εμπόριο.
Λειτουργούσε, όπως είπε, μια ασφαλιστική επιχείρηση και είχε συμβάσεις με 3.000 γιατρούς, κλινικές και ιατρικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα.
Η πόρτα της επιχείρησης έγραφε ιατρικές-ασφαλιστικές υπηρεσίες και όχι δικηγορικό γραφείο.
Υποστήριξε ότι ο ίδιος έκανε μόνο διαμεσολάβηση για την αποστολή των εγγράφων των αλλοδαπών στη δικηγόρο, ενώ ισχυρίστηκε ότι και ο ίδιος εξαπατήθηκε από εκείνη, ενώ κατονόμασε ακόμη έναν δικηγόρο με τον οποίο είχε συνεργασία για το ίδιο θέμα.
Πηγή:www.dimokratiki.gr