Με μια απλή βεβαίωση μηχανικού και όχι απαραίτητα με Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι εφικτό να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμούσες αιτήσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων με «φθηνές» αντικειμενικές αξίες για το επόμενο δίμηνο.
Σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άναψε πράσινο φως σε παράταση της διαδικασίας έως και τις 31 Μαρτίου 2022, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων να κλείσουν τις υποθέσεις τους με βεβαίωση μηχανικού.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
«Ενεργοποιήθηκε» η δυνατότητα μέσω της βεβαίωσης μηχανικού και χωρίς την υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, της υπογραφής συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών με «φθηνές» αντικειμενικές αξίες, έως τις 31 Μαρτίου.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι οι σχετικές δηλώσεις να έχουν υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η εμπλοκή τριών υπουργείων στην διαδικασία
Έτσι, αντί για 31 Ιανουαρίου που έληγε η προθεσμία βάσει της προηγούμενης παράτασης, τώρα δίνεται το χρονικό περιθώριο σε όσους έχουν κάνει τις σχετικές αιτήσεις να τις διεκπεραιώσουν έως τέλος Μαρτίου.
Η εμπλοκή τριών υπουργείων στη διαδικασία, είχε προκαλέσει καθυστερήσεις κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και δύο όμοια σπίτια στην ίδια πολυκατοικία που πουλήθηκαν ή μεταβιβάστηκαν την ίδια χρονική περίοδο να αντιμετωπίζονται τελείως διαφορετικά φορολογικά.
Αν για παράδειγμα ο ένας ιδιοκτήτης πρόλαβε να κάνει δήλωση φόρου μεταβίβασης στην εφορία πριν την πρωτοχρονιά και ο άλλος όχι, με άλλη αντικειμενική αξία θα μεταβιβαστεί το ένα και άλλη το άλλο.
Άλλους φόρους, άλλες αμοιβές και έξοδα πληρώνει ο ένας και άλλα ο άλλος για τα ίδια πάνω-κάτω ακίνητα.
Το αυξημένο αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και δωρεές σε συνδυασμό με τις αλλαγές των αντικειμενικών και την εκπνοή της διορίας για φθηνές τακτοποιήσεις αδήλωτων τετραγωνικών, στάθηκε το έναυσμα για χιλιάδες νοικοκυριά να σπεύσουν να προλάβουν τις φθηνές συναλλαγές.
Τα «αγκάθια» στις «φθηνές» μεταβιβάσεις
Επιπλέον από 1ης Ιανουαρίου θα ξεκινούσε και η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, που σημαίνει και έξτρα «καπέλο» 300-1.000 ευρώ στις μεταβιβάσεις.
Από τον Νοέμβριο ήδη όμως, οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση, ενώ συμβολαιογραφεία και μηχανικοί σήκωσαν τα χέρια ψηλά και ουσιαστικά έδιωχναν τους πολίτες.
Τον Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε 1 μήνα παράταση (έως 31/1) για τις αντικειμενικές στις μεταβιβάσεις, αλλά μόνο για όσους πρόλαβαν να πάνε στις ΔΟΥ τη δήλωση μεταβίβασης.
Ίδια παράταση είχε δώσει και το υπουργείο Περιβάλλοντος, για μεταβίβαση με απλή βεβαίωση μηχανικού αντί ηλεκτρονικής ταυτότητας.
Το Εσωτερικών δεν έδωσε παράταση στα αδήλωτα τετραγωνικά, αλλά πληροφορίες λένε ότι φέρνει σχετική διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο.
Αυτή την φορά οι υπηρεσίες επιχειρούν να συντονιστούν εκ νέου κάτι που έπραξε το υπουργείο Οικονομικών και το Περιβάλλοντος –Ενέργειας, προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις.
Αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς:
- ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης πρόλαβε να κάνει δήλωση στην ΔΟΥ έως 31 Δεκεμβρίου, δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρώσει και τα συμβόλαια. Θα πρέπει πλέον να σπεύσει να προλάβει έως 31 Μαρτίου, μετά τη νέα παράταση, γιατί διαφορετικά τινάζονται όλα όσα έχει κάνει στον αέρα και θα πληρώσει τους αυξημένους φόρους, αμοιβές και έξοδα που συνεπάγονται οι νέες αντικειμενικές.
- αν το υπουργείο Εσωτερικών φέρει τελικά παράταση στην πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, τότε αυτή θα ανοίξει τον Φεβρουάριο. Συνεπώς, για όμοιο ακίνητο, άλλο ΤΑΠ και πρόστιμα πλήρωσε κάποιος τον Δεκέμβριο που ήταν ανοικτή η πλατφόρμα, άλλο τον Ιανουάριο που ήταν κλειστή και άλλη τον Φεβρουάριο αν ανοίξει.