Το πλέον «καυτό» ζήτημα είναι το μεταβατικό καθεστώς προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών και οι συζητήσεις έχουν ακόμα… δρόμο, ενώ το πιθανότερο είναι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα σε υψηλότερο επίπεδο
Με κεντρικό θέμα τους πλειστηριασμούς και τις ανακτήσεις που συνδέονται άμεσα με τις τιτλοποιήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» θα πραγματοποιηθεί σήμερα η συζήτηση των θεσμών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με τους εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers).
Το πλέον «καυτό» ζήτημα είναι το μεταβατικό καθεστώς προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών μέχρι την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, μέσω του οποίου οι πτωχευμένοι-ευάλωτοι δανειολήπτες θα διατηρήσουν το δικαίωμα στέγασης στο ακίνητο-πρώτη κατοικία για 12 χρόνια έναντι μισθώματος, το οποίο θα επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο από 70-210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.
Και ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ οικονομικού επιτελείου με τράπεζες/servicers ώστε να δημιουργηθεί μεταβατικό καθεστώς που θα «παγώσει» τους πλειστηριασμούς για τους ευάλωτους -για την ακρίβεια το «ξεσπίτωμά» τους- φαίνεται ότι οι θεσμοί, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις.
Ωστόσο, οι συζητήσεις έχουν ακόμα… δρόμο και το πιθανότερο είναι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα σε υψηλότερο επίπεδο.
Πλέγμα προστασίας
Ετσι, στη σημερινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των servicers θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ του σχεδίου «μεταβατικής» προστασίας των ευάλωτων και κυρίως για τους λόγους που δεν μπορούν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου το «κόστος» αυτής της προστασίας, που λόγω και των συνθηκών (πανδημία, κύμα ακρίβειας) είναι επιβεβλημένη.
Η βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα πλέγμα προστασίας των ευάλωτων οφειλετών -στην παρούσα φάση υπολογίζονται σε 3.000-5.000 δανειολήπτες που τα δάνειά τους βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση- μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας, δηλαδή στα τέλη του 2022 βάσει του αισιόδοξου σεναρίου.
Η κατ’ αρχήν συμφωνία του οικονομικού επιτελείου και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κυρίως των servicers που έχουν τον κύριο όγκο των δανείων, που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε βαθιά καθυστέρηση, είναι να καθοριστεί ένα μίσθωμα και να λαμβάνουν την κρατική επιδότηση, ώστε να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς. Δηλαδή, να αναλάβουν τον ρόλο του «Φορέα» για όσο χρειαστεί και με δεδομένο ότι το «κονδύλι» της επιδότησης είναι μικρό -δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ- και προϋπολογισμένο.
Από την άλλη πλευρά οι πιέσεις ώστε να ανεβάσουν ταχύτητες οι πλειστηριασμοί ώστε να επιτευχθούν οι ανακτήσεις είναι μεγάλες. Οι servicers ζητούν να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του «οικοσυστήματος» των πλειστηριασμών, δηλαδή, ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων, ταχεία εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη κ.λπ.