Οι θεσμοί αρχικά ήταν αρνητικοί στην πρόταση της ελληνικής πλευράς, αλλά φαίνεται τελικά να αποδέχονται την ανάγκη να υπάρχει ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες
Σε καταρχήν συμφωνία για την υιοθέτηση ενδιάμεσου μεταβατικού καθεστώτος προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών ώστε να μη βγει στο σφυρί η πρώτη κατοικία τους ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς, μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με πηγές, οι θεσμοί, που αρχικά ήταν αρνητικοί στην πρόταση της ελληνικής πλευράς επικαλούμενοι τον κίνδυνο να πληγεί εκ νέου η κουλτούρα πληρωμών, φαίνεται τελικά να αποδέχονται την ανάγκη να υπάρχει ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας με δεδομένο ότι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα είναι λειτουργικός -σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο- σε 1-1,5 χρόνο. Και αυτό γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα, δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα της διαγωνιστικής διαδικασίας βάσει του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ.
Το πλαίσιο προστασίας
Ετσι, το θέμα «επιστρέφει» στα τεχνικά κλιμάκια για να συζητηθεί το ποιο θα είναι αυτό το νέο, μεταβατικό καθεστώς για τους ευάλωτους δανειολήπτες, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στην υιοθέτηση της αρχιτεκτονικής του «Φορέα».
Δηλαδή, καθορισμός «μισθώματος» που θα επιδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο (από 70 έως 210 ευρώ βάσει της οικογενειακής κατάστασης) ώστε να αποφευχθεί προσωρινά ο πλειστηριασμός και η απώλεια στέγης.
Εκτιμάται ότι εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου θα έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους.
Ολοι ικανοποιημένοι
Η ελληνική πρόταση, που είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση συζήτησης, ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Οι «κόκκινοι» ευάλωτοι δανειολήπτες διατηρούν το δικαίωμα στέγασης μέχρι να συσταθεί ο Φορέας καταβάλλοντας «μίσθωμα» μικρότερο από τη δόση, η οποία μάλιστα θα επιδοτείται από το Δημόσιο.
Οι τράπεζες και κυρίως οι servicers, που έχουν πλέον μεγάλο όγκο κόκκινων στεγαστικών δανείων, θα «παγώσουν» τους πλειστηριασμούς για τους ευάλωτους αλλά θα έχουν ροές, οι οποίες προσμετρώνται στις ανακτήσεις που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις τιτλοποιήσεις δανείων που είναι ενταγμένες στον «Ηρακλή» και φέρουν τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, οι εκπρόσωποι των servicers ενημέρωσαν για την πορεία των τιτλοποιήσεων, τονίζοντας ότι για να παραμείνουν on track, δηλαδή να τηρηθούν οι στόχοι των business plans, θα πρέπει να λειτουργεί ομαλά όλο το «οικοσύστημα» των πλειστηριασμών, δηλαδή υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογράφοι-δικηγόροι, δικαστήρια κ.λπ.
Οι πλειστηριασμοί
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, και σύμφωνα με τα business plans των servicers για τη διαχείριση των τιτλοποιήσεων, η συμβολή των μέσων αναγκαστικής εκτέλεσης για ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων προκειμένου να ανακτηθούν οφειλές ανέρχεται σε 30%. Τα business plans, που είναι δεσμευτικά, υπολείπονται των στόχων κατά περίπου 20%, εξαιτίας του πολύμηνου οριζόντιου «παγώματος» των πλειστηριασμών λόγω πανδημίας.
Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δύσκολα θα μπορούσαν να δεχθούν μια «συμφωνία κυρίων» για μερική αναστολή των αναγκαστικής εκτέλεσης πλειστηριασμών.
Για την κυβέρνηση, τέλος, η προστασία των ευάλωτων από πλειστηριασμούς αποτελούσε εξαρχής προτεραιότητα και πλέον αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη λόγω και του κύματος ακρίβειας αλλά και της πανδημίας. Και είναι σαφές ότι ένα κύμα πλειστηριασμών κατοικιών ευάλωτων πολιτών θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος.