του Δημήτρη Κατσαγάνη
Συνδεδεμένη με το νέο “καθεστώς” της αξιολόγησης θα είναι η καταβολή μπόνους στους πιο αποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους από το 2022 για την επικείμενη θέσπιση της οποίας έκανε χθες λόγο αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του Capital.gr από το Υπουργείο Εσωτερικών, συμπληρώνοντας πως οι υπάλληλοι, οι οποίοι θα λάβουν το σχετικό μπόνους θα είναι αυτοί οι οποίοι κριθούν ως ιδιαιτέρως αποδοτικοί -βάσει του πλαισίου που θα φέρει επικείμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει ο κος Μάκης Βορίδης.
Σημειώνεται πως πριν από τα Χριστούγεννα οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ Μάκη Βορίδη, για την νέα αξιολόγηση έλαβαν το “πράσινο φως” από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και αυτό θα προβλέπει, σύμφωνα με σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.
Το ν/ς θα προβλέπει τη :
-“δημιουργία ενός αποτελεσματικού, αντικειμενικού και, κυρίως, ρεαλιστικού και απολύτως εφαρμόσιμου συστήματος αξιολόγησης”.
– “Αξιοποίηση των ετησίων σχεδίων δράσης και διασύνδεσή τους με τη διοικητική στοχοθεσία σε επίπεδο προϊσταμένων, ώστε να αποτελούν την κύρια παράμετρο αξιολόγησης των προϊσταμένων”.
– “Δίδεται έμφαση στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πλάνων και εστιασμένων εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο τη βελτίωση της ατομικής και, συνεκδοχικά, της οργανωσιακής απόδοσης του υπαλλήλου και την αποτελεσματικότητα της ομάδας”.
Σε παλιότερη ομιλία του, στις αρχές του καλοκαιριού του 2021, ο κος Βορίδης είχε κάνει λόγο για την επικείμενη θέσπιση μπόνους παραγωγικότητας το οποίο, μάλιστα, όπως είχε δηλώσει θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με μετέπειτα πληροφορίες του Capital.gr τις οποίες επιβέβαιωσε χθες αρμόδια πηγή από το ΥΠΟΙΚ, η καταβολή θα γινόταν σε δύο δόσεις, πρώτα στους υπαλλήλους των ΟΤΑ και έπειτα στους άλλους υπαλλήλους του δημοσίου.
Για να δοθεί, όμως, αυτό το μπόνους, επισημαίνουν πηγές του Capital.gr από το ΥΠΕΣ, θα πρέπει να θεσπιστεί πρώτα το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, έπειτα να τεθεί η νέα στοχοθεσία ανά υπηρεσία και τέλος να κριθεί από τους προϊσταμένους κάθε υπηρεσίας ποιος υπάλληλος μπορεί να το λάβει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο Βορίδη για την αξιολόγηση αναμένεται να έλθει σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη Ιανουαρίου -αρχές Φεβρουαρίου. Έπειτα, έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έλθει στη Βουλή, έτσι ώστε να ψηφισθεί στα τέλη Φεβρουαρίου -αρχές Μαρτίου.
Στη συνέχεια, κάθε υπηρεσία θα θέσει τους στόχους της και με βάση αυτούς θα κριθούν οι υπάλληλοι από τους προϊσταμένους τους για την αποδοτικότητά τους (εφόσον βέβαια οι προϊστάμενοι ίδιοι “πιάσουν” τους στόχους, καθώς το νομοσχέδιο Βορίδη μεταφέρει το επίκεντρο της αξιολόγησης σε αυτούς) προκειμένου να λάβουν ή όχι το μπόνους.
Σημειώνεται πως, το μπόνους για τους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους δεν θα λάβει μόνο χρηματική μορφή, αλλά και μορφή περισσοτέρων ημερών αδείας ενώ η υψηλή απόδοση θα λαμβάνεται υπόψη προκειμένου ένας εργαζόμενος να τεθεί σε “καθεστώς” τηλεργασίας.
Oι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το 2023 ενδεχομένως το μπόνους παραγωγικότητας στο δημόσιο να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
https://www.capital.gr/oikonomia/3608598/poioi-tha-paroun-bonus-apodosis-sto-dimosio