O Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης θα δυσκολευθούν να αντιμετωπίσουν ένα νέο σοκ στο άμεσο μέλλον με δικά τους μέσα λόγω του υψηλού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία
O Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης θα δυσκολευθούν να αντιμετωπίσουν ένα νέο σοκ στο άμεσο μέλλον με δικά τους μέσα λόγω του υψηλού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία
Ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να δυσκολευθούν να αντιμετωπίσουν ένα νέο σοκ στο άμεσο μέλλον με δικά τους μέσα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους που δημιουργήθηκε από τα μεγάλης έκτασης δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στη διετία της πανδημίας, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Το καμπανάκι αυτό, το οποίο αφορά κατ’ εξοχή την Ελλάδα, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη – κοντά στο 200% του ΑΕΠ – κτύπησε ο Ρέγκλινγκ μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο του ESM για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσής της.
Ο κίνδυνος, είπε, μεγάλων ασύμμετρων σοκ μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα πιο συχνός λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φυσικών φαινομένων που θα προκαλούνται από αυτή.
Η πρόταση για risk sharing
Ο επικεφαλής του ESM επαναφέρει στο τραπέζι προτάσεις που είχαν υποβάλει από το 2015 οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών – η λεγόμενη έκθεση των πέντε προέδρων – για τη μετάδοση του σοκ που υφίσταται μία χώρα της Ευρωζώνης στις υπόλοιπες (risk sharing).
To risk sharing, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, μπορεί να προωθηθεί με διάφορους τρόπους, όπως μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής ή μέσω των τραπεζών και των κεφαλαιαγορών. Επειδή, όμως, η πρόοδος στην κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών είναι πολύ αργή, o ίδιος σημειώνει ότι δεν απομένει παρά η αντιμετώπιση του σοκ που θα υφίσταται μία χώρα μέσω ενός κοινού δημοσιονομικού ταμείου που θα διασφαλίζει τη μακροοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης, θα στηρίζει τη σύγκλιση των οικονομιών και θα αποτρέπει τον κατακερματισμό της.
Δάνεια με χαμηλά επιτόκια
Το κοινό δημοσιονομικό ταμείο θα μπορούσε να δίνει δάνεια με χαμηλά επιτόκια στις χώρες που έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά εξωτερικά σοκ, αν τα δικά τους μέσα δεν φτάνουν, και τον ρόλο αυτό θα μπορούσε να αναλάβει o ESM, σημειώνει ο Ρέγκλινγκ. Για τα δάνεια αυτά, ο επικεφαλής του ESM δεν έκανε καμία αναφορά για όρους που θα τα συνοδεύουν.
Σημειώνεται ότι τα δάνεια του ESM έχουν αυστηρούς όρους, τα γνωστά μνημόνια με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά τα δάνεια αυτά αφορούν περιπτώσεις ανισορροπιών που δημιουργήθηκαν κυρίως από τις οικονομικές πολιτικές των χωρών και όχι από εξωτερικά σοκ. Παρά ταύτα, αν και προβλέφθηκε στην αρχή της πανδημίας η χορήγηση δανείων από τον ESM για τη χρηματοδότηση των αναγκών της πανδημίας, με την υπόσχεση ότι οι όροι θα αφορούσαν μόνο τη χρήση των δανείων για την αντιμετώπιση δαπανών που συνδέονταν με την υγειονομική κρίση, καμία χώρα δεν θέλησε να τα χρησιμοποιήσει.
Βεβαίως, σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που με τις αγορές ομολόγων της μείωσε πολύ το κόστος δανεισμού των πιο χρεωμένων χωρών από τις αγορές.
Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι όλες οι προτάσεις για το risk sharing – περιλαμβανομένης αυτής για τη σύσταση ενός ταμείου σταθεροποίησης – είναι αμφιλεγόμενες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά πρόσθεσε ότι είναι σημαντικές για να προωθηθεί η ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης και η σύγκλιση των χωρών της.
https://www.imerisia.gr/oikonomia/33361_regklingk-kampanaki-gia-ta-hrei-tis-pandimias-ti-proteinei