Στο μάτι της εφορίας μπαίνουν οι μεγάλες καταθέσεις που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα. Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έχουν ως στόχο την φοροδιαφυγή.
Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ζητήσει πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια των φορολογούμενων, τους τόκους αλλά και τα μερίσματα από τις τράπεζες. Τα στοιχεία θα πρέπει να έχουν αποστείλει στην ΑΑΔΕ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Τα πιστωτικά ιδρύματα, μάλιστα, καλούνται να αποστείλουν στοιχεία για καταθετικούς λογαριασμούς ή και λογαριασμούς πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”.
Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρωθούν στις δηλώσεις, ενώ παράλληλα με βάση αυτά θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ θα ελεγχθούν και οι κινήσεις των λογαριασμών στο πλαίσιο διακίνησης μαύρου χρήματος.
Η “επιχείρηση” της ΑΑΔΕ εντάσσεται στον στόχο της Αρχής για σημαντική αύξηση στις διασταυρώσεις στοιχείων με βάση τα νέα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Απώτερος στόχος είναι να εντοπισθούν εστίες φοροδιαφυγής και η απόκρυψη εισοδημάτων από τους φορολογούμενους.
Παράλληλα, εκτός από τις τράπεζες, στοιχεία θα αποστείλουν στην ΑΑΔΕ και εκπαιδευτήρια, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ιδιωτικά θεραπευτήρια ακόμη και η ΕΥΔΑΠ.
Με απόφαση που υπογράφει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, τα ιδρύματα πληρωμών, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛ.Κ.Α.Τ.) Α.Ε. (ATHEXCSD) και Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών καλούνται να στείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία που αφορούν το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων, repos, εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου των τόκων εταιρικών ομολογιών εισηγμένων που διαπραγματεύονται στην Ε.Ε.ω ή σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά εκτός Ε.Ε. καθώς και τα ποσά τόκων τίτλων αλλοδαπής προέλευσης (στην περίπτωση που μεσολαβεί ημεδαπό πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα), κατοίκων Ελλάδας και αλλοδαπής, που αποκτήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων-συνδικαιούχων.