Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εκκαθαριστεί το στοκ έως τον Ιούνιο του 2022 και αν επιτευχθεί, θα απαλλάξει τη χώρα από το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο πλαίσιο της εποπτείας των θεσμών
Με πρώτο στόχο την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν πριν από το 2019 έως το τέλος Φεβρουαρίου, η διοίκηση του ΕΦΚΑ δρομολογεί τις ανοιχτές υποθέσεις που μεταφέρθηκαν από την προηγούμενη χρονιά με στόχο να έχουν κλείσει το πρώτο τρίμηνο.https://c841d4f4096d8b3e030488aa21dda1b7.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Οι εκκρεμότητες έχουν σχέση με τα αναδρομικά που απορρέουν από προηγούμενους νόμους ( Κατρούγκαλου, Βρούτση) και οφείλονται κυρίως στην καθυστέρηση παράδοσης των κατάλληλων λογισμικών προκειμένου να υπολογιστούν οι αυξήσεις για πολλές κατηγορίες συνταξιούχων.
Προεξέχουσα δράση ωστόσο αποτελεί η εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων οι οποίες για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια κατέβηκαν κάτω από τις 100.000.
Σοβαρό εμπόδιο στην επίσπευση της διαδικασίας αποτελεί η καθυστέρηση της επέκτασης της ψηφιακής σύνταξης. Παρά το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί πέρυσι δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στην ψηφιακή έκδοση οι αναπηρικές συντάξεις και οι συντάξεις των μισθωτών του πρώην ΙΚΑ.
Αντίθετα στην επίσπευση αναμένεται να βοηθήσει η εμπλοκή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών οι οποίοι σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ θα αναλάβουν σταδιακά και άλλες -πλην των απλών φακέλων- κατηγορίες συντάξεων όπως οι επικουρικές και συντάξεις των διαδοχικά ασφαλισμένων που αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία καθώς 6 στους 10 εργαζόμενους έχουν διαδοχική ασφάλιση.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εκκαθαριστεί το στοκ έως τον Ιούνιο του 2022, στόχος που αν επιτευχθεί, θα απαλλάξει τη χώρα από το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο πλαίσιο της εποπτείας των θεσμών. Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Ο Νοέμβριος αναδείχθηκε μήνας-ρεκόρ για τον e-ΕΦΚΑ, καθώς εκδόθηκαν 25.208 συνταξιοδοτικές αποφάσεις σημειώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.
Σύμφωνα με την έκθεση ΑΤΛΑΣ παρά την αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης (πλησιάζουν τις 200.000) οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 τους τελευταίους 12 μήνες και πλέον ανέρχονται σε 83.090.