Του Λεωνίδα Στεργίου
Στην κατάργηση του βέτο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις αποφάσεις των τραπεζών καταλήγει το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο. Το βέτο, δηλαδή η χρήση των ειδικών δικαιωμάτων του Ταμείου στις αποφάσεις των τραπεζών, φαίνεται να διατηρείται μόνο στην περίπτωση για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να διασφαλίζεται από ζημίες κατά τις μεταβολές των ποσοστών (dilution). Ωστόσο, και αυτό το δικαίωμα θα ισχύει εφόσον το ΤΧΣ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο μιας τράπεζας από ένα ποσοστό και πάνω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και θεσμοί συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση για το κείμενο του νέου νόμου για το ΤΧΣ, με στόχο να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του μήνα για ψήφιση στη Βουλή μέχρι τον Φεβρουάριο. Με την αλλαγή του νόμου, κυβέρνηση και θεσμοί θέλουν να πετύχουν δύο στόχους:
Πρώτον, να τεθεί ένας χρονικός ορίζοντας για την πλήρη απεμπλοκή του ΤΧΣ από τις τράπεζες, καθώς αποτελεί “βαρίδι” στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ το σημερινό αυστηρό πλαίσιο δημιουργεί και θέματα διακυβέρνησης από τη στιγμή που μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις της πλειοψηφίας.
Δεύτερον, η απεμπλοκή να γίνει μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου αποεπένδυσης, διασφαλίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το δημόσιο συμφέρον, καθώς το ΤΧΣ και ο φορολογούμενος έχουν ήδη υποστεί τεράστιες ζημίες από τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.
Οι αλλαγές
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δημοσίευσε και η εφημερίδα “Κεφάλαιο” το Σάββατο, το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο προβλέπει λήξη του ΤΧΣ μέχρι το 2025, όταν θα πρέπει να έχει απεμπλακεί πλήρως από τις τράπεζες. Ωστόσο, το υπ. Οικονομικών συζητά με τους θεσμούς τη δυνατότητα να επιταχυνθεί η αποεπένδυση μέχρι το 2023, προβλέποντας ταυτόχρονα κάποιου είδους “μπόνους” για το ΤΧΣ. Όμως, πηγές από Βρυξέλλες αναφέρουν ότι μπορεί να βρεθεί νομική φόρμουλα για επίσπευση, όπως πχ υπουργική απόφαση και σύμφωνη γνώμη των θεσμών και του συμβουλίου χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, αλλά φαίνεται μάλλον δύσκολη η πρόβλεψη για “μπόνους”. Από την άλλη πλευρά, αν αυτό το μπόνους έχει να κάνει με τα ειδικά δικαιώματα, η λύση είναι πιο εύκολη, σε σχέση με τη μορφή κεφαλαίων.
Το κρίσιμο ποσοστό
Έτσι, οι δύο πλευρές αναζητούν το κρίσιμο ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες, πάνω από το οποίο θα ισχύει το βέτο και τα ειδικά δικαιώματα στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ κάτω από αυτό δεν θα έχει κανένα δικαίωμα. Επίσης, συνδέουν το πλαφόν για τις αποδοχές των τραπεζιτών και το δικαίωμα παρέμβασης του ΤΧΣ για την πολιτική αποδοχών με την πορεία εξυγίανσης των τραπεζών. Ως κριτήριο χρησιμοποιείται το ποσοστό κόκκινων δανείων, πχ 5%. Δηλαδή, αν μια τράπεζα έχει κόκκινα δάνεια κάτω του 5% των συνολικών χορηγήσεων, τότε η τράπεζα είναι ανεξάρτητη για τη διαμόρφωση των αποδοχών στο πλαίσιο των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).
Επιπλέον, ο νέος νόμος θα επανακαθορίζει τα κριτήρια για την επαγγελματική εμπειρία ανεξάρτητων και μη μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Για παράδειγμα, όπου ισχύει η υποχρεωτική 15ετής εμπειρία στον κλάδο και τουλάχιστον 2 χρόνια σε διεθνή τραπεζικό οργανισμό να περιοριστεί στα 7 ή 8 χρόνια συνολικά.
Attica Bank και Εθνική Τράπεζα
Ο νέος νόμος για τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας του ΤΧΣ αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις, σε ό,τι αφορά την έξοδό του από τις τράπεζες, με την αρχή να γίνεται στην Attica Bank μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όπως έχει προαναγγελθεί. Πληροφορίες της αγοράς φέρουν εξελίξεις και στην Εθνική Τράπεζα, όπου αναμένεται μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 20% από 40% σήμερα κατά το β΄ εξάμηνο του έτους.
https://www.capital.gr/oikonomia/3607405/ti-allazei-sto-beto-tou-txs-stis-trapezes