Νέα έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας – Transparency International σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως τα φαινόμενα διαφθοράς εντάθηκαν εν μέσω πανδημίας. Στην θέση νούμερο 58 της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδας για το 2021.
Νέα έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας – Transparency International, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως τα φαινόμενα διαφθοράς εντάθηκαν εν μέσω πανδημίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, το Politico από την πλευρά του βλέπει «κινδύνους» και στο μέτωπο της ορθής, αποτελεσματικής και αξιοκρατικής-αξιόπιστης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19.
Πιο συγκεκριμένα, και πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι τρεις «λιγότερο διεφθαρμένες» χώρες στην Ευρώπη για το 2021 ήταν η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία.
Στον αντίποδα, ως «περισσότερο διεφθαρμένες» ξεχωρίζουν η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.
«Προβληματική» είναι όμως και η θέση της Ελλάδας, που υποχώρησε στη θέση νούμερο 58 της παγκόσμιας κατάταξης για το 2021, από τη θέση νούμερο 49 στην οποία βρισκόταν έναν χρόνο πριν.
Ελαφρώς υψηλότερα στην κατάταξη η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρίσκεται πια στο νούμερο 52, από το νούμερο 53 όπου βρισκόταν έναν χρόνο πριν.
«Η Ευρώπη συνεχίζει να χρησιμοποιεί την κρίση ως δικαιολογία για τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς που δεν προχωρούν… Υπάρχουν μέτρα λογοδοσίας και διαφάνειας τα οποία παραμελούνται ή ανατρέπονται-αποσύρονται», σημειώνεται στην σχετική έκθεση.
«Η διαφθορά είναι καρκίνος για τη δημοκρατία… Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας φανερώνει ότι σε πολλά κράτη μέλη υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης…», σχολιάζει από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα.