Πληροφοριακό σύστημα τριών διαστάσεων (3D), που θα «ξετρυπώνει» πολεοδομικές αυθαιρεσίες, έχει στα σκαριά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).
Το ΤΕΕ δημιουργεί μια ψηφιακή πλατφόρμα, όπου θα γίνεται τρισδιάστατη απεικόνιση των κτηρίων, με στόχο αφενός να εντοπίζονται αυθαιρεσίες και αφετέρου να παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε πολίτες και μηχανικούς.
Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, έως το 2025 αναμένεται να έχουν αποτυπωθεί σε 3D περί τα 550.000 κτήρια σε 32 δήμους της χώρας. Οι περιοχές που θα μπουν στο «μικροσκόπιο», επιλέχθηκαν είτε διότι συγκεντρώνουν τεράστιο αριθμό αυθαιρέτων είτε επειδή δέχονται έντονες αναπτυξιακές πιέσεις ή είναι πυκνοδομημένες.
Η ψηφιακή αναπαράσταση των κτηριακών υποδομών, με όλες τις λεπτομέρειες, θα συνδυαστεί με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη αλλά και με άλλες βάσεις δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ευελιξία στις διασταυρώσεις στοιχείων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το τρισδιάστατο χαρτογραφικό υπόβαθρο θα περιλαμβάνει τη γεωμετρική τεκμηρίωση της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνουν όλα τα κτήρια στους δήμους που έχουν επιλεγεί καθώς επίσης και του υψομέτρου τους, επομένως και του συνολικού τους όγκου.
Η συγκεκριμένη πληροφορία, σε συνδυασμό με δεδομένα μετρήσεων που θα γίνουν στο πεδίο, θα μπορεί να ταυτοποιείται με τα επίσημα καταχωρισμένα στοιχεία στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου αποτυπώνονται και τα δηλωθέντα στα δημοτικά τέλη τετραγωνικά των κτιρίων, όπως επίσης με την πληροφοριακή βάση αυθαίρετων κτισμάτων του ΤΕΕ.
Έτσι, η σύγκριση δεδομένων θα μπορεί να οδηγήσει στον σωστό προσδιορισμό των δημοτικών τελών και στον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης και να στηρίξει με διαφάνεια και αντικειμενικότητα τις πολιτικές που εφαρμόζει η Διοίκηση (κεντρική, περιφερειακή, τοπική) όσον αφορά την είσπραξη εσόδων από τους πολίτες.
Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου πληροφοριακού συστήματος έχει ενταχθεί στο έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των Πολεοδομιών, το οποίο προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ΤΕΕ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
«Κλειδί» ο αριθμός παροχής ηλεκτροδότησης
Συνολικά, το έργο της γεωμετρικής τεκμηρίωσης των κτηρίων αναφέρεται σε 82 δημοτικές ενότητες και περίπου 550.000 κτήρια (490.845 σύμφωνα με την απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής του 2011 προσαυξημένα κατά 10% λόγω της παρέλευσης 10ετίας) και σε πληθυσμό άνω του ενός εκατ. κατοίκων.
Η υλοποίησή του περιλαμβάνει τη δημιουργία της βάσης δεδομένων των μετρητών ηλεκτροδότησης και των στοιχείων του κάθε ακινήτου από τα στοιχεία των δήμων και των παρόχων ηλεκτροδότησης, με στοιχείο – «κλειδί» τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης, ώστε να υπάρξει διαλειτουργικότητα με άλλες βάσεις δεδομένων, όπως το Ε9, δημοτικών τελών κ.ά. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και η τρισδιάστατη βάση δεδομένων των κτισμάτων και θα γίνει χωρική συσχέτιση και ταυτοποίηση με τη βάση δεδομένων των μετρητών.
Τα δεδομένα που θα καταγράφονται
Ειδικότερα θα γίνει καταγραφή όλων των περιγραμμάτων των κτισμάτων και κατασκευών της περιοχής, τα οποία θα καταχωρίζονται στη γεωγραφική βάση δεδομένων σε θεματικά επίπεδα, μέσω αποδόσεων από νέα φωτογραμμετρικά υπόβαθρα, με σκοπό τη δημιουργία τρισδιάστατης γεωγραφικής οντότητας κτιρίων, στην οποία θα καταγράφονται το υψόμετρο οροφής, το είδος οροφής, η κατηγορία κάλυψης (υπόστεγο, οικιακή χρήση, επαγγελματική χρήση, ερείπιο, βοηθητικό κτίσμα), η συνολική επιφάνεια και ο όγκος.
Θα γίνει επίσης σάρωση των στελεχών οικοδομικών αδειών, των τοπογραφικών διαγραμμάτων, των διαγραμμάτων κάλυψης, των στατικών μελετών, των κατόψεων και των όψεων των οικοδομικών αδειών και διασύνδεση του μητρώου με τη βάση δεδομένων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων του ΤΕΕ για την απευθείας άντληση και προβολή επιπλέον στοιχείων και των αναθεωρήσεών τους.
Συνολικά από τα 5.257 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασης των 32 δήμων θα τεκμηριωθεί δόμηση η οποία εντοπίζεται σε περίπου 1.350 τ.χλμ. αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος ή τουριστικών ζωνών, καλύπτοντας με μετρητικές αεροφωτογραφίσεις τις συγκεκριμένες περιοχές, εξαιρώντας τις αγροτικές και τις δασικές εκτάσεις.