Τι θα προβλέπουν τροπολογίες του υπουργείου εργασίας
Στην αύξηση της σύνταξης χιλιάδων ομογενών από την Βόρεια Ηπειρο και την πρώην Σοβιετική Ενωση θα οδηγήσει η τροπολογία που αναμένεται να φέρει στη Βουλή απόψε το υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.
Με άλλη τροπολογία θα παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για έναν χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων και των μελών των οικογενειών τους, ενώ ξεμπλοκάρει το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για 7.500 χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες.
Αναλυτικά, η αύξηση στις συντάξεις για την οποία είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός αφορά περίπου 250.000 ομογενείς, οι οποίοι λαμβάνουν ή θα λάβουν σημαντικά μειωμένη εθνική σύνταξη λόγω της πρόβλεψης για 40ετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα. Πλέον, με τις προωθούμενες αλλαγές, θα αυξηθεί σταδιακά το ύψος της εθνικής σύνταξης για τους ομογενείς με αλβανική ιθαγένεια, καθώς και για όσους προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ενωση, οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα πριν το 1990.
Ετσι, για τους ήδη συνταξιούχους που δεν μπορούν να συμπληρώσουν την προϋπόθεση για 40ετή μόνιμη και νόμιμη κατοικία στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εθνική σύνταξη θα επανυπολογιστεί, λαμβάνοντας υπόψη ως βάση υπολογισμού όχι τα 40, αλλά τα 30 ή τα 32 έτη διαμονής στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, θα επανυπολογιστούν και οι εθνικές συντάξεις των συγγενών που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας από δικαιούχο ομογενή. Οσο για τους νέους που θα συνταξιοδοτηθούν από 1ης/1/2022 και μετά, στα 32 έτη διαμονής θα προστίθεται ένα έτος κάθε χρόνο και μέχρι το 2030 που συμπληρώνονται 40 έτη.
Δηλαδή, για έναν ομογενή που καθίσταται συνταξιούχος το 2022, η εθνική σύνταξη θα μειώνεται κατά 1/32 για κάθε έτος που υπολείπεται των 32 ετών διαμονής στην Ελλάδα, το 2023, η εθνική σύνταξη θα μειώνεται κατά 1/33 για κάθε έτος που υπολείπεται των 33 ετών διαμονής στην Ελλάδα κοκ. Από το 2030 και εφεξής η εθνική σύνταξη θα μειώνεται κατά 1/40 για κάθε έτος που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα και οι προϋποθέσεις χορήγησής της θα εξομοιωθούν για όλους τους δικαιούχους.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, η ομογενειακή ιδιότητα θα προκύπτει για τους Ελληνες πολίτες αποκλειστικά από τα στοιχεία της πολιτογράφησης και για τους μη Ελληνες πολίτες από την κατοχή Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.
«Διευκολύνουμε την απονομή από 01/01/2022 πλήρους εθνικής σύνταξης στους ανθρώπους αυτούς- τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε σε πραγματικούς όρους την εθνική σύνταξη που λαμβάνουν. Με τη μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια, πλέον, κάθε ένας από τους ομογενείς αυτούς θα δει αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξή του. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται πλέον στα 30 χρόνια παραμονής, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση θα υπάρχει και για όσους έχουν διαμονή μικρότερη των 30 ετών. Πρόκειται για μια έμπρακτη αναγνώριση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που η Πολιτεία χρωστούσε στους ομογενείς μας», σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, με άλλη τροπολογία παρατείνεται για ένα έτος ακόμα έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2023 το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, φαρμακευτική κάλυψη) για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους, ανεξαρτήτως του κατά πόσο οι εν λόγω εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλιστικής ικανότητας, που προβλέπει η νομοθεσία. Σημειώνουμε ότι το δικαίωμα για δωρεάν περίθαλψη λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Η παράταση της δυνατότητας διασφαλίζει την πρόσβαση των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Επιπλέον, θα παρατείνεται με την ίδια διάταξη η ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού από το υπουργείο Εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών.
Επίσης θα «ξεμπλοκάρει» το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για 7.500 χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες. Μέχρι σήμερα για να λάβουν το επίδομα οι υπερήλικες θα έπρεπε να θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Η τροπολογία θα προβλέπει ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να ερευνάται, εάν ο υπερήλικας έχει θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη, αλλά μόνο εάν λαμβάνει σύνταξη, οριστική ή προσωρινή ή προκαταβολή σύνταξης, ίση ή ανώτερη από το επίδομα.
Ετσι, πολλές εκκρεμείς αιτήσεις θα απαντηθούν αμέσως και οι υπερήλικες θα λάβουν το επίδομα που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί και το μοναδικό πόρο βιοπορισμού τους.