Αυτόματη αναγνώριση πτυχίων από το εξωτερικό, μέσω της Δημιουργίας Εθνικού Μητρώου που θα περιλαμβάνει τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλα τα πανεπιστήμια της χώρας «φέρνει» ο νόμος – πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, που παρουσίαστηκε στον πρωθυπουργό κι αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για τις νέες διατάξεις σχετικά με την αναγνώριση πτυχίων του ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).
Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται με τον νόμο πλαίσιο αφορά αρχικά τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ του εξωτερικού που θα έχουν πρόσβαση όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, μία διαδικασία που θα κάνει «αυτόματη» και άμεση την αναγνώριση των πτυχίων σε όσους θέλουν να συνεχίσουν στην Ελλάδα τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο.
Με αυτό τον τρόπο, δε θα χρειάζεται πλέον η «διαμεσολάβηση» του ΔΟΑΤΑΠ, καθώς το κάθε ανώτατο ίδρυμα της χώρας θα μπορεί να παρακολουθεί όλη την ακαδημαϊκή πορεία μέσω του Εθνικού Μητρώου.
Πάντως, σε περίπτωση που το πανεπιστήμιο του εξωτερικού δεν αναγνωρίζεται από τον ΔΟΑΤΑΠ, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία που ισχύει και σήμερα.
Το πρόβλημα της αναγνωρίσης του τριετούς πρώτου κύκλου σπουδών των ΑΕΙ χωρών της ΕΕ, που αποτελούσε ανέκαθεν «αγκάθι» στις αναγνωρίσεις πτυχίων στη χώρα μας (όπου ο πρώτος κύκλος σπουδών, δηλαδή τα προπτυχιακά, είναι τετραετής), παραμένει.
Όπως και να χει, τα παραπάνω αναμένεται να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα της αναμονής για την αναγνώριση των πτυχίων για απόφοιτους στο εξωτερικό, καθώς έφτανε ακόμα και στα… δύο χρόνια.
Τέλος, στο υπουργείο Παιδείας λειτουργεί το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), που είναι αρμόδιο αναφορικά με την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων στην Ελλάδα, κι έτσι σε αυτή την περίπτωση δεν αλλάζει κάτι.